Persoonlijke verhalen

Vriendin 44: Martine kan geen tweede kind krijgen

Als een tweede niet lukt…

Als je al een kind hebt, moet je niet zeuren als het niet lukt om weer zwanger te worden, vinden veel mensen. Toch kan het gemis van een tweede kind een groot verdriet zijn. Zo ook voor Martine (33). “Ik kan dat oergevoel niet zomaar uitschakelen.”

Martine: “‘Je hébt toch al een kind?’ Hoe vaak mensen dat niet tegen me zeggen. Het is ongetwijfeld lief bedoeld, maar het helpt niet bij mijn verdriet. Integendeel, het geeft me eerder het gevoel dat mijn pijn er niet mag zijn. Natuurlijk ben ik ontzettend blij en dankbaar dat ik Jamie heb, mijn zoon. Daar sta ik ook regelmatig bij stil, maar tegelijkertijd verlang ik naar een tweede. Ik zou zo graag nog een keer zwanger zijn en nog een kind grootbrengen. Dat dit nooit zal gebeuren, doet pijn. Veel mensen begrijpen dit niet en dat maakt het een stil en eenzaam verdriet.“

Lees het hele verhaal van Martine in Vriendin 44 en praat mee op ons forum.

Reageer op dit artikel

Heb jij een onvervulde kinderwens?

Nee

Ben dolgelukkig met mijn enigste dochter :inlove:

Ja, ik heb al een kind, maar kan er niet nog een krijgen

Wij hebben na 3 ICSI pogingen ook onze kinderwens voor een tweede moeten opgeven. Bij mij heeft het geholpen om na een half jaar toch een spiraal laten zetten, omdat ik gek werd van het feit dat we 2% kans hadden op een spontane zwangerschap ik toch elke maand de hoop had. Dit klinkt dubbel omdat je graag een tweede wil. Dit heeft me wel rustiger gemaakt en zo kan ik verder met het genieten van mijn dochter. Wat ik moeilijk vind is dat je kind geen broertje of zusje heeft om mee te spelen. Onze dochter is nu 4 en er zijn veel kinderen in de buurt om mee te spelen. Zeker toen ze kleiner was hoorde je in de tuin broertjes en zusjes met elkaar spelen en zij was alleen en wilde graag meespelen.
Het gaat nu wel goed met me, maar soms overvalt het verdriet me. Ik wilde laatst de kinderwagen op marktplaats zetten. Dat heb ik nog niet gedaan, want ik kan er nog geen afstand van doen.
De xcherpe ksnten zijn eraf, maar het verdriet en gemis blijft.

Ja, ik heb geen kinderen en kan ook geen kinderen krijgen

Mijn man en ik proberen al 6 jaar zwanger te worden. We zitten al 4 jaar in de malle medische molen,maar helaas. Om ons heen doet iedereen aan gezinsuitbreiding en wij krijgen steeds te horen: “jullie tijd komt nog. Heb geduld!”

Celine

Ik vind het lastig maar richt je vooral op je geluk als je maar 1 kind kan krijgen. Onze dochter zit nu op school en doet het heel goed. Daarna geen kinderen meer kunnen krijgen maar nog steeds zielsgelukkig.

Instagram