Persoonlijke verhalen

Vriendin 43: Marlon werd slachtoffer van datingfraude

Smoorverliefd werd Marlon (56) op Tom, een charmante Amerikaan die ze via een datingsite leerde kennen. Maar achter zijn knappe profielfoto bleek een criminele bende uit Nigeria te zitten. ”Ze wisten me 50.000 euro te ontfutselen.”

'Ik had een gebroken hart én een torenhoge schuld'
 

Marlon: “Begin dit jaar stuurde hij me na twee jaar opeens weer een berichtje via Skype. Met inmiddels een profielfoto van een compleet andere kerel, maar alsnog beweerde hij dood­ leuk ‘mijn man Tom’ te zijn. Ik werd woest, heb hem voor alles en nog wat uitgescholden en verteld dat ik de politie op hem afgestuurd had. Het enige wat hij zei, is dat hij altijd van me zou blijven houden. Hoe durfde hij?” In haar gezellige huis doet Marlon haar bizarre verhaal uit de doeken. Papegaai James doet intussen op volleerde wijze het geluid van een binnenkomende e­mail na. Een geluid dat in het huis maar al te vaak klonk; dagelijks kwamen de romantische liefdes-verklaringen van ‘Tom’ binnen via de computer. Een groot deel van hun conversaties heeft ze uitgeprint, met gele markeringen bij de regels waarin hij haar subtiel om geld vraagt. Nu vindt ze het bewijs overweldigend, maar destijds vielen zijn hulpvragen in het niet bij de andere dingen die hij schreef. Dat Marlon de mooiste en de liefste was, dat hij nog nooit zo gelukkig was geweest en dat zijn liefde voor haar in geen honderd miljoen dollar was uit te drukken.

Leuke berichtjes 
Marlon is een alleenstaande moeder van twee volwassen zoons, haar echtgenoot overleed in 1996. “Lange tijd was ik niet toe aan een nieuwe liefde, maar toen de jongens groter werden, vond ik dat het tijd werd voor mij. In 2008 heb ik me al eens ingeschreven op een datingsite, maar dat beviel niet goed. De mannen met wie ik op date ging, bleken achteraf leugens te verkopen of stiekem een ander te hebben. Ik stopte er weer mee. Maar in het wild kwam ik ook niemand tegen. Ik weet niet of het aan mij ligt of aan de maatschappij, maar het is heel anders dan toen ik jong was. Iedereen zit tegen­woordig op zijn telefoon, mensen kijken niet meer om zich heen. Ik had nooit eens spontaan een leuk gesprek als ik op een terrasje zat.” In 2013 besloot ze zich daarom toch maar weer in te schrijven op Lexa, de grootste datingsite van Nederland. Omdat ze wederom weinig geluk had met de mannen, gaf ze bijna de moed op. Tot er een bericht van de knappe Tom in haar mailbox verscheen. “Een Amerikaanse weduwnaar, met een dochter van vijftien. Hij werkte als ingenieur bij een oliemaatschappij, vertelde hij. Op dat moment was hij even in Amsterdam. Na wat leuke berichtjes over en weer, belde hij me. Gewoon met een Nederlands nummer, dat kwam betrouwbaar over. Pas achteraf heb ik gehoord dat ze zoiets blijkbaar vanuit het buitenland kunnen omleiden.” 
 

‘Zijn liefde voor mij was in geen honderd miljoen dollar uit te drukken, schreef hij'
 

Bewust
Het is niet zo dat ze niet op haar hoede was. “Ik wist heus wel dat er oplichters rond­ cirkelen op internet, dus ik stelde bewust veel vragen. Toen hij op het laatste moment toch niet met me af kon spreken omdat hij halsover­ kop naar een booreiland in de Middellandse Zee moest voor de aanleg van een nieuwe oliepijplijn, checkte ik of zo’n project bestond. En toen hij aangaf dat hij niet met camera mocht skypen vanwege het privacybeleid op het boor­ eiland, vroeg ik dat na. Zo’n regel was inderdaad niet ongebruikelijk. Er wordt soms gezegd dat je wel heel dom moet zijn als je je op zo’n manier laat oplichten, maar het heeft helemaal niets met opleidingsniveau te maken. Ze zoeken bewust mensen die kwetsbaar zijn, zoals weduwes. Van die kwetsbaarheid maken ze misbruik.”

Met haar pagina Facebook.com/datingfraude hoopt Marlon andere mensen te waarschuwen. Mensen die zijn opgelicht, roept ze op om foto’s op deze site te delen.

Lees verder in Vriendin 43. 

Lees ook: 'Mignon beviel helemaal in haar eentje'

Foto: Marjolein Volmer

Reageer op dit artikel

toetje 49

Ja dat verhaal klinkt mij heel bekend in de oren ik heb het ook gehad het zelfde en ook een booreiland en noem maar op ik was ook verliefd en ook op subtiele wijze geld vragen
Maar met een verschil ik heb nooit geen geld over
gemaakt. Dus hij bleef maar aandringen en ik heb gezegd ik heb geen geld toen was het snel over
Toen heeft mijn dochter mij gewaarschuwd die had die site op gezocht en iid het waren die zwarten die er achter zaten heb vaker gehad uit Amerika en Engeland en België toen heb ik gezegd wat er achter zat heb die lui flink de waarheid gezegd en heb er nooit meer wat van gehoord. Pas op het zijn criminelen ben blij dat mijn dochter mij heeft gewaarschuwd.

Beantwoorden
Janneke67

Eigenlijk stom als je erin trapt maar mensen kunnen zo geraffineerd te werk gaan dat je het toch gelooft. Zelf geen geld kwijt geraakt maar iemand gekend, in levenden lijve, die mijn tandartskosten – ik had nog niks laten doen dus nog geen kosten gemaakt – zou betalen uit een familiefonds. Geloofde ik eerst ook nog. Hij hield me lang aan het lijntje maar deed niks. Op een gegeven moment was hij bij mijn tandarts geweest met zijn boekhouder, zei hij. Niet dus. Achteraf denk ik dat het niet zijn echte naam en beroep waren waar hij zich voor uitgaf want ik zag op internet iemand met die naam en die functie maar dat was hij niet. Hij wilde alleen macht over me en seks.

Beantwoorden
--Anoniempje

Ik snap dat het erg vleiend is, maar stuur never nooit geld op naar iemand die je nog nooit in levende lijve gezien hebt! Ik zou dat nooit doen en vooral niet een torenhoog bedrag. Met €50.000,00 weet ik wel leukere dingen te doen dan aan een onbekend iemand toe te sturen.

Beantwoorden
chantal

Ik werd opgelicht, 1 jaar geleden door een zekere Alain Dupret, we ontmoetten elkaar op de site Badoo, we ruilden ons Facebook-adres, en een week later vertelde hij me dat hij zich moest overgeven in Ivoorkust voor een huisbedrijf dat hij te koop heeft gesteld en die hem een ​​groot bedrag moet brengen. Na twee weken van conversatie, bekende hij zijn gevoelens voor mij en ik vond hem ook leuk omdat hij erg knap was. Na zijn reis begon alles gecompliceerd voor hem te worden, nou dat is wat hij me deed geloven en dus moest ik hem helpen zijn hotel te betalen wat ik deed zonder te reflecteren verblind door liefde Ik droeg hem, dan moest hij opnieuw een vergoeding betalen voor zijn verre huis voordat hij het voor 135.000 € kon verkopen. En de belasting- en belastingkosten bedroegen meer dan 26.000 €, ik zei hem dat ik niet het hele bedrag kon betalen. Hij deed me geloven dat hij een regeling zou kunnen treffen als ik de helft zou betalen die ik vervolgens heb gemaakt door 2000 € in meerdere keren te sturen, ook door de Western Union, op basis van mijn spaargeld. Nadat al deze gesprekken uitsluitend op geld waren gebaseerd, realiseerde ik me op dat moment dat ik werd opgelicht. Dus klaagde ik bij de politie en adviseerde me eenvoudig om hem af te snijden, zodat hij geen geld meer hoefde te sturen. Dat is hoe ik op de forums naar hulp zocht en het adres zag van een politieagent Interpol de heer Bernard Fioles. Deze heer heeft me veel geholpen. Omdat ik nog steeds contact met hen had, moest hij stappen ondernemen om hem te arresteren die de identiteit van Alain Dupret had overgenomen. Ik werd terugbetaald door de Ivoriaanse autoriteiten dankzij hem mijnheer. Ik was op een ongelukkig moment in mijn leven aangekomen, waar alles voor mij moeilijk was geworden, zelfs om te eten. We weten echt niet wat te verwachten op internet, dus ik ben zeer wantrouwig vanaf dit moment, ik geloof dat virtuele liefde niet bestaat. zijn e-mailadres: services_police_interpol@diplomats.com

Beantwoorden
Alexia

Ik wil heel graag in contact komen met Chantal.
Ik weet niet hoe ik zou kunnen Interpol benaderen.
Ik ben ook opgelich op datingsite
door iemand wat heeft gezegd dat hij Engels meneer was en werk in Turkije.
Ik wil graag contact met Bernard Fioles .
Met vriendelijke groet
Alexia

Beantwoorden
Alexia

Ik wil graag met contact komen met Chantal. Ik ben ook opgelich door iemand op de datingsite hij heeft gezegd dat hij Engels meneer was en werk in Turkije voor een eigen project.
Ik wil graag contact met Bernard Fioles willen als dat zou mogelijk zijn. Mss kan iemand mij helpen.

Beantwoorden

Instagram