Persoonlijke verhalen

Vriendin 43: Liesbeth wil dat kinderen niet meer worden afgerekend op hun aandoening

‘Een kind is meer dan alleen dat stempel’

ADHD, autisme, PDD-NOS. Bijna elk kind heeft tegenwoordig wel iets. Hoe komt dat en is dat wel goed? Gezinscoach Liesbeth (51) begon een campagne: Gun kinderen hun eigen label. “Door een kind te labelen, wordt hij ‘afwijkend’ en dus ‘niet normaal’.”

Liesbeth is blij. Haar campagne is nog geen maand geleden gelanceerd en heeft al veel discussie op gang gebracht. Liesbeth: “Dit is precies wat we met deze actie willen bereiken: dat mensen erover gaan praten. En ja, dat gaat al aardig goed”, lacht ze. “We spreken allerlei groepen mensen aan. Ouders bijvoorbeeld, maar ook hulpverleners. Zo vertelde een zwangere cliënt van mij eens dat op het consultatiebureau een verpleegkundige tegen haar zei: ‘Nou, het wordt wel een drukkertje.’ Het kind is nog niet eens geboren! Maar omdat bekend was dat de vader van de baby ADHD heeft, krijgt het beweeglijke kind meteen een stempel. Volkomen onterecht, ADHD is niet erfelijk. Als ik dit soort verhalen hoor, denk ik elke keer weer: wat goed dat we de campagne zijn gestart.”

Lees het hele verhaal van Liesbeth in Vriendin 43.

Is dit herkenbaar voor jou? Heb of ken jij een kind dat ook veel te snel een label opgeplakt heeft gekregen en alleen nog maar daarop wordt beoordeeld? Praat dan mee op ons forum.

Reageer op dit artikel

Ken jij iemand met een gedragsaandoening?

Ja, ADHD

Twee zonen,de oudste van bijna 17 heeft asperger en de jongste van 13 heeft ADHD en DCD

Instagram