Persoonlijke verhalen

Vriendin 43: Het Fodmap-dieet hielp Mireille van haar darmklachten af

Vaak een opgeblazen gevoel? Regelmatig buikpijn? Misschien heb jij net als bijna 2 miljoen andere Nederlanders last van het prikkelbaredarmsyndroom. Mireille (47) vond baat bij het Fodmap-dieet. “Ik weet nu precies wat ik moet eten en wat ik beter kan laten staan.”

Bijna haar hele leven is Mireille al met haar gezondheid bezig. Haar man heeft samen met een vriend een sportschool waar zij ook werkt. Ze begeleidt er vrouwen die afslanken door te trainen in warmtecabines. Daarnaast is Mireille gewichtsconsulent. Voeding is haar passie, elke dag doet ze haar best om haar gezin een gezonde maaltijd voor te schotelen. Hoewel ze gezond eet en veel sport, kreeg Mireille 2 jaar geleden toch darmklachten. Ineens had ze last van buikpijn, een opgeblazen gevoel, diarree, of ze kon juist niet naar de wc. Mireille bleek het prikkelbaredarmsyndroom, PDS, te hebben.
Ze is niet de enige. Geschat wordt dat ruim 2 miljoen Nederlanders lijden aan een overgevoelige darmwand of verstoorde beweging van de darm. Voor PDS, ook wel een spastische darm genoemd, is geen eenduidig medicijn. Mensen die het hebben, moeten zelf onderzoeken wat voor hen werkt. Of ze moeten er mee leren leven. Dat laatste vond Mireille geen optie. Ze was vastbesloten om een oplossing te vinden.

Lees het hele verhaal van Mireille in Vriendin 43 en praat mee op ons forum.

Reageer op dit artikel

Ben jij bekend met het Fodmap-dieet?

Nee

😡

Nee

Nooit van gehoord, heb zelf ook last van prikkelbare darmen

Nee

😮 nooit van gehoord. Heb zelf regelmatig te horen gekregen dat ik er maar mee moet leren leven. Dat kan ook wel,maar fijn is anders.

Instagram