Persoonlijke verhalen

Vriendin 42: Liesbeth heeft acht verschillende persoonlijkheden

“Dit was mijn manier om te overleven”

Liesbeth (43) heeft meerdere persoonlijkheden. Tijdens haar onstabiele jeugd hadden ze allemaal een functie. Tegenwoordig niet meer. Liesbeth moet nu met ze leren leven en dat is niet altijd makkelijk.

Liesbeth: “Door mijn jeugd splitste mijn geest zich in verschillende delen, die zich manifesteerden in verschillende persoonlijkheden. Vroeger stond dit bekend als Meervoudige Persoonlijkheid, tegenwoordig wordt dit Dissociatieve Identiteitsstoornis (DIS) genoemd. Doordat sommige persoonlijkheden de traumatische gebeurtenissen voor hun rekening namen, konden andere delen kind blijven en onbezorgd spelen en opgroeien.

Alle persoonlijkheden, ik heb er acht, hadden een functie. De verleidster wist met lastige seksuele situaties om te gaan, de kinderen konden spelen en kind zijn, terwijl de constructor ervoor zorgde dat alles in goede banen werd geleid zodat ik naar school kon en later kon studeren. Deze verschillende persoonlijkheden zitten allemaal in mij.

Ik vergelijk mezelf wel eens met een grote apothekerskast. Ik ben de kast en de laden zijn mijn persoonlijkheden. In mijn jeugd werkte dit prima. DIS is een heel mooi overlevingsmechanisme. Ik zie het daarom niet als iets dat alleen maar negatief is. Het is mijn redding geweest.”

Lees het hele verhaal van Liesbeth in Vriendin 42 en praat mee op het forum.

Reageer op dit artikel

Ken jij iemand met verschillende persoonlijkheden?

Anoniem

Ja...

vind het heel erg voor die persoon en is moeilijk mee om te gaan

Ja...

weet niet zo goed hoe ik hiermee om moet gaan. Het ene moment is zo’n persoon vrolijk en happy en het andere moment zitten ze te janken. Vind het heel moeilijk. Wil zo iemand steunen maar weet niet goed hoe.

Nee...

😮

Nee...

Lijkt me ontzettend moeilijk om mee om te gaan…

Ja...

Hallo luitjes, ik ben Liesbeth uit Vriendin 42.

Persoonlijk denk ik niet dat het moeilijk is om te gaan met iemand met DIS. De meeste mensen hebben het niets eens door. Net als iedereen schommelt mijn humeur. En als ik je niet herkend, dan heb ik in de 44 jaar, allerlei trucjes op gevonden om dat te verbergen. Daarnaast heb ik -gelukkig- een hoop vrienden waarvan een stel die ik al heel erg lang ken. Ook maak ik ook makkelijk nieuwe vriendschappen.

Ik heb geprobeerd met mijn verhaal deze geestelijke ziekte uit het verdom hoekje te halen. Onbekend maakt onbemind. Uit alle reacties die ik heb gekregen, ben ik daarin geslaagd. Ik hoop ook echt dat het voor veel mensen met DIS een nieuwe deur zal openen voor een goede dialoog.

Groetjes Liesbeth

Instagram