Persoonlijke verhalen

Vriendin 39: Interview met Annet Malherbe

Ze speelde onder andere juffrouw Jannie in Jiskefet en Willemijn in Gooische vrouwen, maar actrice Annet Malherbe (57) doet nog veel meer. Dit seizoen gaat ze bijvoorbeeld liedjes van Elvis Presley zingen in het theater. “Ik doe alleen maar wat ik leuk vind.”

We kennen je van geweldige rollen in Jiskefet en Gooische vrouwen. Waar ben je zelf het meest trots op? “Ik hou van alle rollen die ik gedaan heb, anders zou ik ze niet doen. Ik ben in de gezegende positie dat ik alleen maar doe wat ik leuk vind. De rol van Willemijn heb ik uit mijn mouw geschud, die zit dicht onder mijn huid. Ik ben natuurlijk ook niet ongevoelig voor wat het teweeg heeft gebracht. Mensen hebben Willemijn in hun hart gesloten; zij is veel mensen heel dierbaar geworden, heb ik gemerkt. Die rol was bijzonder, maar mijn rollen in Kleine Teun en De Noorderlingen vond ik ook heerlijk om te spelen. Ik vind het fijn karakters te spelen die niet bij mij in de buurt komen. Draken van vrouwen bijvoorbeeld. Eerder dit jaar speelde ik de rol van de heks in Hans & Grietje. Daarin moest ik zo’n klein hummeltje met de grond gelijkmaken. Dat is gewoon erg grappig.”

Kreeg je veel reacties toen je stopte met Gooische vrouwen? “Ja, heel veel. Verdrietige en zelfs agressief in de trant van ‘Ben je gek geworden?’. Dat was niet altijd even leuk. Ik snap wel dat het uiteindelijk als een compliment is bedoeld, maar zo voelde het niet altijd. Er verdween natuurlijk een lieveling en dat kon lang niet iedereen waarderen.”

Je werkt veel samen met je man, Alex van Warmerdam. Gaat dat altijd goed? “Ja, wij kunnen dat gewoon. We zijn al in een vroeg stadium met samenwerken begonnen. Ik speelde in zijn eerste film en we werkten samen in de film Abel. Wij hebben weinig woorden nodig: ik weet wat hij wil en hij weet wat ik kan.”

Lees het hele verhaal in Vriendin 39.

Reageer op dit artikel

Instagram