Persoonlijke verhalen

Vriendin 36: Angeliques vriend pleegde zelfmoord

Angelique (34) zou gaan trouwen met Tim (38). Zover kwam het niet: een paar weken na zijn huwelijksaanzoek pleegde Tim plots zelfmoord. “Het had nooit mogen gebeuren. We hadden samen oud moeten worden.”

''Vlak voor zijn dood stuurde hij me nog een appje: 'Ik hou van je' ''

Angeliques vriend Tim had psychische problemen, dat wist ze. Maar dat hij in staat was zichzelf iets aan te doen, had ze totaal niet aan zien komen. Op de dag dat ze hem vond, wilde ze dan ook maar één ding: “Ik wilde de klok terugdraaien, de dag opnieuw beginnen. Als ik geweten had wat hij van plan was, had ik hem nooit alleen gelaten. Dan had ik hem gevraagd wat er nodig was om hem te helpen. Hij had uren tegen me mogen praten over zijn zwarte gedachten. Ik was met hem naar de beste psychiater gegaan. Want ik had er echt alles voor over gehad om hem beter te maken.”

Nieuwe liefde
Angelique kende Tim pas anderhalf jaar. Daarvoor was ze vier jaar alleenstaand moeder geweest van zoon Justin (12) en dochter Jasmijn (8). Haar ex had haar verlaten voor een Amerikaanse en emigreerde. “Dat was wel even slikken. Voor mij, maar ook voor de kinderen. Toch ben ik toen niet bij de pakken neer gaan zitten. Ik dacht: hier laat ik ons leven niet door verpesten. We moeten door en we gaan door.” Angelique besloot een opleiding te volgen voor verzorgende. Eenmaal met het diploma op zak kreeg ze vrij vlot de baan die ze wilde. “Ik was trots op mezelf en zat helemaal op mijn plek. Werken met ouderen is echt mijn ding. Ik bloeide op en ook met de kinderen ging het goed. Ik stond in die periode weer open voor een nieuwe liefde, dus ik keek weleens op datingsites. Met Tim had ik mijn eerste echte serieuze date. Het klikte. Digitaal, maar ook in real life. Tim bleek een leuke man met een vlotte babbel. Sociaal, sympathiek, lief… Als hij binnenkwam, vulde hij de ruimte op een aangename manier. Bovendien kon hij goed met mijn kinderen overweg. Zelf had hij een dochtertje van elf uit een eerdere relatie. Zij woonde bij haar moeder, maar eens in de twee weken haalde hij haar op en was ze hier. Dan ontpopte hij zich tot de leukste vader die je maar kunt bedenken.”

Verborgen houden
Dat Tim af en toe met zichzelf in de knoei zat, daar was hij heel eerlijk over. Wat hem precies mankeerde, houdt Angelique liever voor zichzelf. “Laten we het erop houden dat hij veel had meegemaakt en moest dealen met trauma’s uit het verleden. Hiervoor kreeg hij medicatie. Ook stond hij op de wachtlijst voor een intensieve behandeling. Zo in het dagelijks leven merkte ik niets aan Tim. Hij had geen stemmingswisselingen, was niet depressief. Voor mijn gevoel zat hij juist in een positieve flow. Achteraf denk ik: je hebt dit stukje heel goed voor me verborgen weten te houden, Tim. Want natuurlijk vroeg ik weleens: ‘Ben je gelukkig?’ Dan lachte hij, streek met zijn hand door mijn haar en gaf me een zoen. ‘Ontzettend gelukkig’, zei hij dan. En ik geloofde hem. Als je niet meer zo jong bent, weet je heel goed wat je wel en wat je niet wilt in een relatie. En met Tim voelde het goed. We waren maatjes. En ontzettend verliefd.”

Lees het volledige verhaal van Angelique in Vriendin 36.
 

Foto: Ruud Hoornstra

Reageer op dit artikel

Instagram