Persoonlijke verhalen

Vriendin 35: Marije helpt vrouwen hun vruchtbaarheid te verbeteren

Marije (37) is ervan overtuigd: zelf je vruchtbaarheid verbeteren kán. Na anderhalf jaar proberen zwanger te worden, is ze inmiddels moeder van een zoon en dochter. Met haar kennis wil ze nu andere vrouwen helpen. ”Je voelt je minder machteloos als je zelf iets kunt doen.”

'Bij elk geboortekaartje doe ik een vreugdedansje'

 

Marije: “Onverklaarbaar onvruchtbaar zeiden de artsen in het ziekenhuis nadat mijn vriend en ik alle onderzoeken hadden gehad. Er was geen enkele reden gevonden dat ik na anderhalf jaar proberen nog steeds niet zwanger was. Aan de ene kant voelde die uitslag als een opluchting: het kon dus nog goedkomen. Aan de andere kant was het erg frustrerend, want waarom lukte het dan niet?

De artsen raadden me aan te beginnen methet medische traject om zwanger te worden. Zover is het uiteindelijk niet gekomen, want vlak voor de eerste behandeling bleek ik toch in verwachting. Toeval? Dat kan. Maar zelf geloof ik van niet. Ik ben ervan overtuigd dat ik zelf mijn vruchtbaarheid heb verbeterd.”

Ongeduldig op zoek
“Voordat ik stopte met de pil, had ik een vrij rooskleurig beeld van zwanger worden. Dat het misschien niet meteen de eerste maand raak zou zijn, begreep ik wel, maar binnen drie maanden moest het toch wel gebeuren. Toen dat niet zo bleek te zijn, werd ik ongeduldig. Ik was er elke dag mee bezig, leefde steeds weer toe naar het momentwaarop ik kon testen. Als ik dan toch ongesteld werd, baalde ik flink. Dat ik niets anders kon doen dan afwachten, gaf me een heel machteloos gevoel. Daarom ben ik van alles gaan uitzoeken over fertiliteit, vruchtbaarheid. Ik las tientallen boeken – helaas was er niet eentje waar alle informatie duidelijk in was gebundeld –, sprak met artsen, regulier en alternatief, en met verschillende vrouwen die er lang over hadden gedaan om zwanger te worden.''

Voeding kan het verschil maken
''Zo ontdekte ik dat je zelf wel degelijk iets kunt doen om je vruchtbaarheid te verbeteren. Dat het helpt als je niet te zwaar bent en niet rookt, is bekend. Maar dat voeding ook verschil kan maken, wordt door artsen vaak niet verteld. Dit komt omdat zij hier niets over leren tijdens hun opleiding, terwijl de effecten ruimschoots zijn aangetoond. Het helpt om je lichaam zo gezond mogelijk te houden. Dus veel groente eten, geen suiker en zo veel mogelijk verse producten met een hoge voedingswaarde. Bestrijdingsmiddelen werken bijvoorbeeld hormoonverstorend. Die vermijd je door te kiezen voor biologisch. Ook de oestrogenen die in soja zitten, zorgen ervoor dat je hormonen uit balans raken. En het E-nummer 626 en producten waarin veelomega 6 zit, zoals tarwekiemolie, werken vruchtbaarheid tegen. Je kunt beter supplementen slikken met omega 3 en vitamine D.”

Lees het hele verhaal in Vriendin 35.

Ben jij dankzij een bijzonder trucje zwanger geraakt en wil je daarover vertellen? Praat mee op ons forum.

Reageer op dit artikel

Instagram