Persoonlijke verhalen

Vriendin 34: Op vakantie hielpen Annemiek en Mariëlle bootvluchtelingen

‘Toen we die vluchtelingen zagen, móesten we wel iets doen’

De aanhoudende oorlog in Syrië zorgt voor een massale toestroom van vluchtelingen naar Europa. Zussen Annemiek (49) en Mariëlle (47) merkten dat op het Griekse eiland Lesbos, waar ze vakantie vierden. Ze werden geraakt door het leed van de bootvluchtelingen en besloten te helpen. “Het voelde niet goed om gewoon op een terras te gaan zitten.”

Griekenland is niet alleen in de greep van de eurocrisis, er isnog een ander probleem dat het land teistert: het aantal vluchtelingen dat jaarlijks per boot aankomt. Met name Kos, Samos en Lesbos, die op slechts een paar kilometer van Turkije liggen, worden overspoeld door migranten. Het zijn met name Syriërs, op de vlucht voor de burgeroorlog. Velen hebben een reis van maanden achter de rug voordat ze uiteindelijk per boot de oversteek naar Europa maken.

Voor de zussen Annemiek en Mariëlle was dat geen reden om hun favoriete eiland Lesbos te mijden, vertelt Mariëlle. “We wisten het al toen we boekten, we hielden het nieuws goed in de gaten. Als we vertelden dat we naar Lesbos gingen, kregen we vaak als reactie: ‘Ga je daar vluchtelingen helpen?’

Lees het hele verhaal in Vriendin 34 of praat mee op het forum. 
 

Foto: Shutterstock

Reageer op dit artikel

Instagram