Persoonlijke verhalen

Vriendin 33: Chantal is hooggevoelig

Prikkels van buitenaf die keihard binnenkomen, een sterke intuïtie en de sfeer feilloos aanvoelen, dat is waar hoogsensitieve mensen mee te maken krijgen. Chantal (36) kan hierover meepraten. “Ik voel meteen of iets klopt of niet.”

‘Licht, geluid, alles komt bij mij harder binnen’

Chantal: “‘Mam, waarom ben ik niet gewoon normaal?’ heb ik weleens huilend door de telefoon geroepen. Hooggevoelig zijn heeft mooie kanten, maar het kan ook heftig zijn. Prikkels van buitenaf komen veel sterker binnen. Ik voel, hoor, zie en beleef dingen intenser. Mijn zicht is bijvoorbeeld heel scherp, zo’n 150 procent van wat ‘normaal’ is. Licht zie ik anders dan de meeste mensen. Ik zie de densiteit van het licht, de verschillende kleuren. Ik voel veel aan, weet direct of iets klopt, of mensen eerlijk zijn. Als ik ergens binnenkom, weet ik meteen of iemand vrolijk of verdrietig is. Het is zelfs zo dat als ik een ruimte binnenstap waar heel nare dingen zijn gebeurd, me dat vreselijk benauwt. Het is dan alsof ik op slot ga, alsof mijn lijf van mijn navel tot mijn keel totaal verkrampt. Zo maakte ik eens een reis naar Israël en de Palestijnse gebieden. Wat een energie heeft me dat gekost, ik kwam totaal uitgeput thuis. Niet gek natuurlijk, zo’n plek waar constant oorlog is. Ik kan me niet afsluiten voor al die prikkels en dan kan het af en toe best veel worden om te verwerken.

Hooggevoeligheid definieert je als mens, het is meer dan alleen een eigenschap. Sensitief zijn heeft veel invloed op hoe je in het leven staat. Veel hooggevoeligen zijn heel maatschappelijk betrokken. Je voelt namelijk goed aan als het niet lekker gaat met iemand en dan wil je helpen.”

Helemaal dichtgeklapt
“Ik weet niet precies wanneer ik ontdekte dat ik dingen anders beleef dan anderen. Dat ging in stapjes, denk ik. Wel weet ik dat ik als kind al heel intuïtief was en dat anderen ook altijd naar mij toe kwamen als ze ergens over wilden praten. Ik bleek namelijk makkelijk te kunnen ‘intunen’ op een ander, me goed in iemand te kunnen verplaatsen. Maar ik dacht dat iedereen was zoals ik. Ik kwam er pas later achter dat dat niet zo is."

Lees het hele verhaal in Vriendin 33.

Reageren op dit verhaal? Dat kan op ons forum.

Reageer op dit artikel

Instagram