Persoonlijke verhalen

Vriendin 31: Paula en Gert hebben drie tweelingen

Ze wilden graag kinderen, maar niet persé een groot gezin. Inmiddels zijn Paula (39) en Gert (47) elf kinderen rijker, onder wie drie tweelingen! Ze geven bijna nooit interviews, maar voor Vriendin maken ze een uitzondering. “Natuurlijk is het druk, maar het is ook hartstikke gezellig.”

'Hoe was het mogelijk, een dérde tweeling?!'

Paula: “Met drie zoons – Bas, Joost en Gerrit – hadden Gert en ik een echt mannengezin. Bij mijn vierde zwangerschap, veertien jaar geleden, leek het ons leuk als de baby een meisje zou zijn. Maar toen ik naar het ziekenhuis ging voor de eerste echo, bleek ik zwanger van niet één, maar twéé kindjes! Een grote verrassing. Ondanks dat er in mijn familie tweelingen voorkomen, en ik daardoor dus een grotere kans op een tweeling heb, hadden Gert en ik er geen rekening mee gehouden. Ik was in verwachting van een jongen en een meisje. Janine werd als eerste geboren, daarna kwam Pieter. Ik weet nog goed dat de gynaecoloog zei: ‘Wat een aangeboren beleefdheid, het meisje voor laten gaan!’ Daar moesten we allemaal om lachen. De dagen daarna kwam er veel kraamvisite, want familie en vrienden wilden de tweeling natuurlijk allemaal bewonderen. Na een paar weken gingen we weer aan boord van ons binnenvaartschip. Met ons bedrijf vervoeren we verschillende ladingen, zoals veevoer en kolen, naar België, Frankrijk en Duitsland. Ons schip is negentig meter lang, groot genoeg dus voor vijf kinderen. De drukte viel erg mee. Gert en ik hadden de hele dag de tijd voor de kinderen en waren altijd met z’n tweeën. Dat is het voordeel van wonen en werken op een schip. Terwijl ik de tweeling borstvoeding gaf, speelden onze drie zoons in de stuurhut en hield Gert al varende een oogje in het zeil.”

Nog een verrassing
“Gert en ik wilden allebei graag kinderen, maar hadden niet persé de wens voor een groot gezin. We leerden elkaar kennen toen ik achttien was in een ontmoetingscentrum voor jongeren. Gert komt uit een schippersfamilie en kocht als twintiger een eigen schip. Ik ging bij hem aan boord toen we na een relatie van anderhalf jaar trouwden. Dat we uiteindelijk elf kinderen hebben gekregen, is ons overkomen. We zijn allebei reformatorisch opgevoed en gebruiken om geloofsredenen geen voorbehoedsmiddelen. Ieder kind is welkom. Bovendien is het in de schipperswereld vrij normaal om een groot aantal kinderen te hebben. Veel gezinnen zijn met zijn zessen of achten. Maar met elf kinderen, onder wie drie tweelingen, vormen wij wel een uitzondering."

Lees de rest van het verhaal in Vriendin 31.

Wil je reageren op dit verhaal? Dat kan op ons forum

Reageer op dit artikel

jgbalsters@ziggo.nl

Ik heb genoten van het verhaal van Paula en Gert.
Wat een rijkdom 11 kinderen.
Lijkt me heel druk maar ook super gezellig!

Beantwoorden
monique.scholten.1981

Omg moet er nier aan denken bij zit adhd en autisme in t gezin we zn met zn 5en hier 3 kinderen hier van word er best gek van ik zal t niet op kunnen brengen als me man werkt 11 kids hebben dan had ik me zelf laten steriliseren. Financieel kosten kinderen best veel geld als je een normale loon hebt net boven bijstand uitkomt dat teld ook mee. Pff zoveel kinderen :$

Beantwoorden

Instagram