Persoonlijke verhalen

Vriendin 30: Pascale helpt moeders die in de gevangenis zitten

‘De kinderen zijn onschuldig, maar worden wel gestraft’

Pascale (41) helpt gedetineerde moeders en hun kinderen door trainingen te geven in vrouwengevangenis Ter Peel. “De moeders missen hun kinderen enorm. Samen met vrijwilligers help ik de moeders te leren praten over hun problemen en het gemis. Geen mens kan het alleen.”

Pascale: “Moeders die in de gevangenis zitten, hebben hun kinderen meestal niet bij zich en missen hen natuurlijk enorm. Soms zijn het echt schrijnende gevallen. In Nederland verblijven jaarlijks bijna drieduizend vrouwen in de gevangenis. Hun kinderen worden tijdens hun detentie ondergebracht bij vrienden en familie. Als dit niet mogelijk is, wonen ze in een pleeggezin of een jeugdzorginstelling. Niet ideaal, een kind hoort bij zijn moeder te zijn, maar een gevangenis is voor kinderen geen geschikte plek om op te groeien.”

Lees het hele verhaal van Pascale in Vriendin 30 en praat mee op het forum.

Reageer op dit artikel

Wat vind jij van het werk dat Pascale doet?

Anders, namelijk...

Dat is nu eenmaal de consequentie, als moeders in de gevangenis terecht komen. Moet ik daar medelijden mee hebben? Voor de kinderen is het erg, de moeders hadden beter moeten weten.

Anders, namelijk...

…ben het met de reactie van mijn voorganger helemaal eens.

Goed, omdat...

bij vrouwen in de gevangenis zit er vaak een verhaal aan vast. Ze zijn ernstig misbruikt, mishandeld, misleidt en nog heel veel zaken meer. Ze doen iets uit onmacht, om zichzelf te redden uit een uitzichtloze situatie. Het is niet zo zwart-wit als mijn voorgangers stellen, vind ik.
Dus het is heel goed werk wat ze doet! Die kinderen moeten er sowieso niet de dupe van worden…

Instagram