Persoonlijke verhalen

Vriendin 3: Sandra wacht op donorlongen

‘Ik ben nog niet klaar met leven’.

Twee jaar geleden werd ontdekt dat Sandra (38) een zeldzame longziekte heeft. In afwachting van een longtransplantatie doet ze alles om een normaal leven te leiden. Voor zichzelf, maar ook voor haar man Stephan (41) en dochters Elfie (13) en Fay (10). “In ons gezin ligt de nadruk niet op mijn ziekte. Die ligt op het nu. Totdat ik nieuwe longen krijg, genieten wij van elke dag die er is.”

Sandra: “Het gebeurde steeds vaker dat ik mijn kleuters op school aan het voorlezen was en ik niet genoeg lucht had om de hele zin in één keer af te maken. En ik kon mijn meiden Elfie en Fay niet meer bijhouden op de fiets. Ik begreep er niets van. Wat was er toch met me aan de hand? Toch kwam het geen moment bij me op dat ik misschien ziek was. Ik hoestte veel, had het benauwd en was ontzettend moe. Maar ik kon steeds een nieuwe reden verzinnen waarom het niet zo lekker ging. Ik had een drukke baan als kleuterjuf, zorgde thuis voor twee kleine kinderen, we waren net verhuisd… Ik had het heel druk. Het was vast stress, dat kon niet anders. Maar omdat ik klachten bleef houden, ging ik op een dag toch naar de huisarts. Hij stuurde me door naar het ziekenhuis. Daar werd mijn longinhoud gemeten, die was maar vijftig procent. Ik kreeg onderzoek na onderzoek. Maar de artsen konden geen oorzaak vinden voor mijn kleine longinhoud.”

Lees het hele verhaal van Sandra in Vriendin 3 en praat mee op het forum.

Reageer op dit artikel

Wacht jij ook op een orgaantransplantatie?

Nee

Maar ik hoop voor Sandra dat er snel een nieuwe long komt voor haar. Ze heeft nog een heel leven voor zich. Veel sterkte voor haar.;)

Nee

Ik had een broer die wachte wel op donorlongen wat het was al te laat. Dat is nu al weer 12 jaar geleden.

Instagram