Persoonlijke verhalen

Vriendin 29: pesterijen en manipulatie verpesten het leven van Fleur en haar vriend

Fleur (45) woont sinds anderhalf jaar samen met haar nieuwe vriend, die dagelijks wordt lastiggevallen door zijn ex. “Wat Irma doet, gaat ver, héél ver. Ze dwarsboomt ons waar ze maak kan…”

'De ex van mijn vriend maakt ons het leven zuur'

Fleur: “Ik was nog niet zo lang gescheiden toen ik Jaap ontmoette op het schoolplein van onze jongste kinderen. Hij was ook net bij zijn vrouw weg, ontdekte ik. We werden stapelverliefd. Precies op het juiste moment, want Jaap zorgde ervoor dat ik niet wegzakte in alle negativiteit die mijn scheiding met zich meebracht. Mijn ex was vreemdgegaan, maar hij kroop na onze scheiding in de slachtofferrol. Hij raakte depressief en ons contact was ronduit slecht. Dat had, en heeft, natuurlijk z’n weerslag op de kinderen. Een jaar lang hielden Jaap en ik onze relatie geheim. We zagen elkaar als de kinderen bij onze exen waren. Een bewuste keuze. Ze hadden door de scheiding genoeg meegemaakt, ik wilde eerst zeker weten dat dit meer was dan zomaar een verliefdheid. Na een jaar wist ik heel zeker: dit gaat ’m worden. Mijn oudste zoon Job reageerde heel positief toen ik het vertelde. Daan, de jongste, had er wat meer moeite mee. Hij vond het zielig dat zijn vader nog geen nieuwe vriendin had. Mijn ex voedde die emotie door in zijn bijzijn in de slachtofferrol te kruipen. Als Daan bij hem was geweest, was hij altijd bozig.”

Heel achterdochtig
“Bij Jaap was het precies andersom. Zijn jongste, Robbie van dertien, vond het heel leuk voor hem. Maar Heleen, zij is achttien, verzette zich tegen onze relatie. Heleen is een echt moederskindje, Robbie is juist vier handen op één buik met zijn vader. Jaap had me al verteld dat hij vreesde dat zijn ex Irma een negatieve invloed zou hebben op Heleen. En dat was inderdaad precies wat er gebeurde. Ik wist van Jaap dat Irma geen makkelijke vrouw is. In hun huwelijk had ze hem extreem gecontroleerd en daarbij was ze manipulatief. Zodra hij thuiskwam, moest hij zijn telefoon in het zicht neerleggen en na zijn werk of na het voetballen moest hij meteen thuiskomen. Ergens iets drinken was uit den boze. Jaap deed het maar, om ruzie te voorkomen. Hij moest elke minuut kunnen verantwoorden. Ze was achterdochtig en bang dat hij zou vreemdgaan. Alles moest precies gaan zoals zij het wilde. Toen Jaap er niet meer tegen kon en liet weten dat hij wilde scheiden, draaide ze door. Ze riep dat hij een midlifecrisis had en zocht op internet alle mogelijke verklaringen voor zijn vertrek. Hij zou een levensbedreigende ziekte hebben die zorgde voor zijn veranderde gedrag, beweerde ze. Ze had zelfs op printjes de kenmerken met een markeerstift onderstreept.”

In therapie
“Jaap trok tijdelijk in een hotel: ze zouden een pauze inlassen, spraken ze af. Als Jaap na twee maanden nog steeds hetzelfde over een scheiding zou denken, zou ze hem loslaten, beloofde ze. Jaap had de beslissing toen eigenlijk al genomen.

Het hele verhaal lees je in Vriendin 29.

Heb jij ook een moeizame relatie (of juist goede!) met je ex of die van je partner? Deel je ervaringen op ons forum

Foto: Dreamstime

Reageer op dit artikel

Instagram