Persoonlijke verhalen

Vriendin 27: ‘Ik hou van hem, maar een gehandicapt kind is geen cadeautje’’

Marieke kan haar gehandicapte zoontje soms niet meer aan.

Marieke (40) is constant in de weer met de verzorging van haar gehandicapte zoon Jens (9). Natuurlijk houdt ze zielsveel van hem, maar soms ziet ze het even niet meer zitten. “Ik zeg eerlijk: dit is gewoon niet het leven dat je voor ogen hebt als je kinderen krijgt.”

Marieke: “Soms moet ik zó lachen om Jens. Als hij staat te dansen, bijvoorbeeld. Hij heeft echt humor. Dan trekt hij een gezicht en lig ik in een deuk. Op zulke momenten smelt ik. Als Jens het vrolijke, bijzondere mannetje is dat hij eigenlijk is. Maar vaker is Jens boos, angstig of dominant. Hij kan er niks aan doen, het hoort bij zijn handicap. Maar het maakt het leven met hem wel heel zwaar. Al voor zijn geboorte wisten mijn man Piet (45) en ik dat Jens een chromosoomafwijking had. We hadden al een gezonde dochter, Babs (13). We wisten simpelweg niet wat we moesten verwachten toen ze vertelden dat de baby in mijn buik ziek was. Op de echo zagen ze een ernstige hartafwijking. Zijn linkerhartkamer was niet goed te zien, mogelijk was die afwezig. Wat de toekomst zou brengen, wisten de artsen niet.''

Lees het hele verhaal van Marieke in Vriendin 27 en praat mee op het forum.

Foto: iStockphoto

Reageer op dit artikel

Ken jij iemand die het leven met een gehandicapte kind soms ook heel zwaar vindt?

Ja, namelijk...

Ik had zelf twee gehandicapte kinderen de oudste is nu 40jaar en de andere is 16jaar geleden op 14jarige leeftijd overleden daar tussen heb ik een gezonde dochter die is nu36jaar.

Ja, namelijk...

heb zelf 2 kinderen met beperking.
M´n dochter(13) is meervoudig gehandicapt en heeft pdd-nos en m´n zoon(8) heeft SI-stoornis. En vooral met hem is het vaak heel zwaar. Ik voed ze alleen op.

Instagram