Persoonlijke verhalen

Vriendin 27: Floortje is ritueelbegeleider bij afscheid

Floortje (37) begeleidt nabestaanden bij het nemen van de drempel naar ‘een leven zonder’. Haar doel is om betekenis te geven aan het leven en de dood van die ene dierbare persoon. Dat doet ze met woorden, beelden, klanken, symbolen en rituelen.

"Een ritueelbegeleider helpt je gevoelens betekenis te geven, ook de pijnlijke”

Floortje: “Elk afscheid maakt indruk, maar sommige momenten vergeet ik nooit. Een moeder die haar kind kust, voordat ze de kist sluit. Dat hakt er in. Of een kleinkind dat een zaklantaarntje bij zijn opa legt, zodat hij ermee kan knipperen om te laten zien welke ster hij geworden is. Ook ontroerend was het gebaar van een oude man tijdens de uitvaart van zijn zus. Boven haar kist was een foto geprojecteerd, waar ze zwaaiend op stond. Toen het tijd was voor de laatste groet, kwam hij naar voren en kuste de kist. Vervolgens toverde hij een zakdoek tevoorschijn uit zijn broekzak en zwaaide ermee naar zijn zus. Zo verdrietig, maar ook zo mooi. Bij het afscheid is het vooral de liefde die me raakt, nog meer dan de tranen en de pijn…"

Lees Floortjes verhaal in Vriendin 27.

Wat is de mooiste/indrukwekkendste herinnering die jij aan een afscheid hebt? Praat mee op het forum
 

Reageer op dit artikel

Karineke

Het liedje:”Geef de kinderen een wereld”.. gezongen tijdens de afscheidsdienst van mijn dochter. Toen was het nog niet vanzelfsprekend, dat je de dienst naar eigen inzicht zou kunnen doen. Nu kan het gelukkig steeds meer. Als ik het verhaal van Floortje zo lees, dan is dat een enorme verrijking.. en al een stukje rouwverwerking ..

Beantwoorden

Instagram