Persoonlijke verhalen

Vriendin 26: Aline won Vriendin’s schrijfwedstrijd

Aline (38) schreef het winnende manuscript van Vriendin’s schrijfwedstrijd. Hiermee komt een langgekoesterde droom uit: haar pennenvrucht wordt uitgegeven. Op 28 juni verschijnt haar feelgoodroman Halsoverkop. Maar wie is Aline eigenlijk? Vriendin zocht haar op.

'Je hoort niet elke dag dat je droom uitkomt' 
 

Als Aline de voordeur opendoet van haar huis in Almere, is ze een tikje gespannen, zegt ze. Dit is haar allereerste interview. Gelukkig heeft man Jeroen (44) een dagje vrij genomen om haar te steunen, én om koffie voor ons te zetten. “Dat hij vrij heeft genomen, waardeer ik heel erg van hem”, zegt Aline liefkozend, met een licht buitenlands accent. “Want het is nogal wat, wat er allemaal op me afkomt. Ik vind het ontzettend spannend dat er nu eindelijk een boek van mij gaat uitkomen. Ik heb al meerdere boeken geschreven, maar die zijn nog nooit uitgegeven. Dus toen ik vorig jaar in Vriendin die oproep las, dacht ik: oh my god, dit is het! Dit is mijn kans om écht schrijfster te worden. Het boek moest gaan over vriendinnen, stond in de oproep, en het moest een lengte hebben van 60.000 woorden. Precies zo’n boek had ik pas geschreven. Ik besloot het op goed geluk in te sturen. Al had ik er natuurlijk geen enkel vermoeden van wat me daarna allemaal zou overkomen. Tot het moment dat Aline besloot om haar boek in te sturen, leidde ze een heel gewoon leven. Elke ochtend stapte ze in de trein op weg naar Amsterdam, waar ze werkte als administratief medewerkster. Als ze weer thuiskwam, at ze samen met haar man. Daarna maakten ze altijd een wandeling in de buurt. “Elke avond om acht uur,” lacht Aline, “en onderweg aaiden we iedere kat die we tegenkwamen. We zijn gek op poezen. Het is goed mogelijk dat we bekendstaan als dat gekke stel dat elke avond om acht uur een wandeling maakt, op zoek naar poezen om te aaien.” Aline was gelukkig met haar leven, al had ze tot een paar jaar geleden wel het gevoel dat er iets ontbrak. “Ik voelde me niet compleet, maar wist niet precies wat het was. Wat me in ieder geval dwarszat, was dat ik de laatste tien jaar nooit meer schreef. Iets wat ik vroeger altijd zo graag deed.”

Dromen van een roman
Aline groeide op in Wit-Rusland, in een klein stadje in de buurt van de hoofdstad Minsk. Wat ze op school het allerleukst vond, was het schrijven van opstellen. “Al zo lang ik me kan herinneren. Dat vond ik veel leuker dan scheikunde of wiskunde. Toen ik een jaar of zestien was en voor het eerst verliefd werd, schreef ik alles van me af in mijn dagboek. Ik merkte dat ik schrijven heerlijk vond en schreef steeds meer, ook korte verhalen. Rond mijn twintigste was mijn droom om een grote literaire roman te schrijven in de traditie van de grote Russische schrijvers.” Alleen kwam dat er niet van. Want toen Aline 23 jaar was, gebeurde er iets wat haar leven drastisch zou veranderen. “In de zomer van 1999 ging ik op vakantie naar Amsterdam, met een vriendin. Tijdens die vakantie leerde ik een Nederlandse man kennen op wie ik verliefd werd. En hij werd ook verliefd op mij. Nee, dat was niet Jeroen”, lacht ze. Na haar stedentrip keerde Aline terug naar Wit-Rusland, maar haar nieuwe liefde en zij bleven contact houden.

Lees het hele verhaal van Aline in Vriendin 26 (nu in de winkels). 

Je kunt het boek Halsoverkop deze week winnen! Meedoen? Klik hier

Reageer op dit artikel

Instagram