Persoonlijke verhalen

Vriendin 24: Suzan heeft minder pijn door een speciale mindfulnesstraining

‘Ik heb leren omgaan met mijn chronische pijn’

Suzan (50) vocht jarenlang tegen hevige pijn in haar rug. Door een speciale mindfulnesstraining kan ze nu beter met de pijn omgaan. “Ik leerde stil te staan bij de doodsimpele vraag: hoe voel je je eigenlijk?”

Suzan: “Zeker 10 jaar heb ik rondgelopen met pijn in mijn onderrug, laag, net boven het bekken. Ik had geen idee waar die pijn vandaan kwam, het zeurende gevoel sloop langzaam mijn leven binnen en werd steeds erger, op den duur was het er de hele dag. Ik kon niet stilzitten, moest bewegen tegen de pijn, maar lang lopen of slenteren waren ook weer funest, net als lang in een rij staan in de supermarkt. Uit röntgenfoto’s bleek dat mijn ruggenwervels niet recht stonden. Daar lag waarschijnlijk de oorzaak. Ik probeerde van alles, van fysiotherapie tot zooltjes, maar niets hielp. Pas bij een manueel therapeut op Terschelling, die een speciale techniek hanteerde, vond ik verlichting.”

Lees het hele verhaal van Suzan in Vriendin 24 en praat mee op het forum.

Reageer op dit artikel

Ken jij iemand met net zulke chronische pijn als Suzan?

Ja, namelijk...

ik zelf. door de fibromyalgie heb ik 24 uur per dag pijn. toch slik ik bijna geen medicatie, eigenlijk alleen als ik boven de 10 zit. ik probeer het ook eerst op andere manieren de baas te blijven. door positief denken, ontspanningsoefeningen en massages lukt dit aardig. het belangrijkste is luisteren naar je lichaam en leer de pijn kennen. een van de belangrijkste dingen is leren nee zeggen al stuit dit wel op een hoop onbegrip en raak je mensen kwijt.

Ja, namelijk...

Ikzelf…

Instagram