Persoonlijke verhalen

Vriendin 23: Mabel gaat als heks door het leven

Geen buitenstaander die vermoedt dat Mabel (36) als heks door het leven gaat. Niet als een toverheks, maar als eclectische heks, die zich afstemt op de cyclus van de natuur. Haar missie? Zo veel mogelijk mensen laten ervaren hoe mooi het is om bewust en natuurlijk te leven. “Als mensen om mijn bezemsteel vragen, moet ik lachen.”

Mabel: “Een magere, knokige vrouw met een enorme wrat op haar neus, vliegend op een bezemsteel. Daar denken mensen vaak aan bij een heks. Dat beeld is ontstaan door sprookjes en het christendom, maar het staat mijlenver af van de werkelijkheid. Wat een heks dan wel is? Stel deze vraag aan honderd heksen en je krijgt honderd verschillende antwoorden. Er is ook niet één definitie voor, want er bestaan heel veel verschillende soorten heksen.

Sommigen vinden dat je een heks bent als je echt bent ingewijd, in de traditie van Gerald Gardner, de schrijver van het boek Witchcraft Today. Anderen vinden dat je pas een heks bent als je moeder en oma dat zijn, de zogenaamde erfheks. Er zijn ook mensen die naar Charmed of Harry Potter kijken, zich in het weekend verkleden en zich dan ook heks voelen. Kortom, dé heks bestaat niet. Het is maar net wat je eronder verstaat.

Ik ben wat je noemt een eclectische heks: ik bestudeer allerlei religies, culturen en tradities en kies hieruit de elementen die het beste bij mij passen. Maar wat voor een soort heks je ook bent, een paar dingen hebben alle heksen met elkaar gemeen. In de eerste plaats hun liefde voor de natuur. Hekserij is namelijk een natuurreligie. Dit houdt in dat heksen zich zo goed mogelijk afstemmen op de cyclus van de natuur. De stand van de maan of de zon, of het veranderen van de seizoenen…"

Lees heel Mabels verhaal in Vriendin 23.

Lees en leef mee op het forum

Reageer op dit artikel

Instagram