Persoonlijke verhalen

Vriendin 21: Vriendin’s Sonja gaat een weekend offline

Kun jij ook niet meer zonder je smartphone? Redacteur Sonja is er ongemerkt aan verslaafd geraakt, merkt ze tot haar ergernis. En daarom probeert ze een weekend zonder internet te leven…

Ping! Ping! Ping!
Drie appjes komen binnen. Hoewel ik aan het werk ben en me plechtig heb voorgenomen om me vandaag te concentreren op de verhalen die ik nog moet schrijven, gaat mijn hand richting mijn toestel. En nu ik de berichtjes toch gelezen heb, is het een kleine moeite om mijn vriendin te antwoorden. Ze vraagt of ik aankomende zaterdag tijd heb om te lunchen.‘Gezellig!’ stuur ik kort en krachtig terug. Een half uur lang appen we over en weer waar en hoe laat we zullen afspreken. Hm, een belletje was sneller geweest, maar telefoneren doen we nou eenmaal steeds minder. Zo, dat is geregeld.
Ik zet het geluid van mijn telefoon uit: weer even concentreren.

Bevestiging zoeken
Roeland Dietvorst is neuroweten- schapper en gespecialiseerd in hoe mensen informatie verwerken. Volgens hem activeren social media het genotscentrum in je hersenen, dat ook een rol speelt bij verslavingen. Een berichtje of een like op Facebook voelt als een beloning en dus gaan we steeds opnieuw op zoek naar die bevestiging.

Zou ik onbewust op zoek zijn naar bevestiging? Ik denk er even over na. ’s Avonds ben ik mijn zelfanalyse totaal vergeten als ik verwikkeld ben geraakt in een app-conversatie met vroegere klasgenoten.‘Hallo, hoor je wel wat ik zeg?’ Mijn vriend zwaait voor mijn schermpje. Eh nee, ik heb hem inder- daad niet kunnen volgen. Ik wens iedereen online een fijne avond en leg mijn toestel met moeite weg. Eigenlijk best raar, want ik heb mijn vriend de hele dag niet gezien en wil graag weten hoe het met hem gaat.

Er is een grens
Ik besluit dat ik moet afkicken. Komend weekend ga ik offline.Twee dagen lang zet ik internet op mijn mobiel uit en laat ik mijn computer links liggen.Want als ik online ben, vliegen de uren ongemerkt voorbij.

Benieuwd wat Sonja van haar weekend 'offline' vond? Lees haar verhaal in Vriendin 21, vanaf morgen in de winkels!

Was jij ook verslaafd aan je mobiel en heb je inmiddels goeie tips hoe je er makkelijk (een paar uur) vanaf kunt blijven? Deel ze met elkaar (en met ons!) op het forum.

Foto: iStock

Reageer op dit artikel

Lilly31

Ik heb laatst de facebook app van mn telefoon verwijderd. Ik kijk nu alleen nog op mn computer op facebook. Pas geleden heb ik een boek gelezen van iemand die een jaar offline is geweest.

Beantwoorden

Instagram