Persoonlijke verhalen

Vriendin 21: Columniste Larissa over het gevecht van haar man met kanker

‘Opeens zaten we in een vreselijke, emotionele achtbaan’

Vriendin’s Larissa schrijft elke week in haar column over haar leven en haar man die strijdt tegen lymfklierkanker. En omdat KWF Kankerbestrijding vanaf mei aandacht besteedt aan familie en vrienden van mensen met kanker, schreef Larissa een verhaal. Over hoe het is als je geliefde opeens voor zijn leven moet vechten.

Iets meer dan een jaar geleden is er nog geen wolkje aan de lucht. Mijn man en ik hebben een druk sociaal leven, allebei een goede baan en we zitten boordevol reisplannen. Tot op een dag de diagnose Hodgkin gesteld wordt. Mijn man heeft kanker. Lymfklierkanker. Ineens is alles anders. En niets meer leuk. Het is bijna niet voor te stellen wat dat bericht met je doet en in welke emotionele achtbaan je dan terechtkomt. Ik ben bang. Ik probeer wel stoer en optimistisch te reageren, voor hem, maar van binnen overheerst de angst.

Lees het hele verhaal van Larissa in Vriendin 21 en praat mee op het forum.

KWF Kankerbestrijding besteedt van 22 mei tot en met 11 juni extra aandacht aan de hulp die naasten kunnen bieden aan kankerpatiënten. Vind jij het moeilijk om een gesprek aan te gaan met iemand die kanker heeft? Op www.kwf.nl vind je tips en meer informatie.

Reageer op dit artikel

Vind jij het moeilijk om een gesprek aan te gaan met iemand die kanker heeft?

Nee

nee, maar dat komt omdat mijn moeder kanker kreeg in 1981 en in 1992 overleed. Ik was erg jong (9 jaar) en vond het raar dat mensen niet aan haar vroegen: Hoe gaat het met je? Nu ik ouder ben, begrijp ik het wel. En mensen die er bang voor zijn: stuur regelmatig een kaart, zo laat je blijken van: ik denk aan je maar ik vind het verdomd moeilijk om er over te praten.

Ja

Ik vind het moeilijk om te praten met iemand die ziek is en weet dat hij of zij het heel waarschijnlijk niet gaat halen. Dan twijfel ik, wat ik wel of niet kan zeggen. Kun je vertellen over je plannen in je (nabije) toekomst, terwijl je weet dat die persoon geen toekomst heeft? Dat soort vragen. Ik wil graag weten hoe het gaat, maar ik durf geen gerichte vragen er over te stellen.

Nee

Waarom zou iemand die ziek is minder aanspraak nodig hebben dan iemand die “gezond”is. Het hoeft toch ook niet over de ziekte te gaan.

Nee

Nee, maar dat komt waarschijnlijk doordat mijn zoontje in 2009 op 7-jarige leeftijd is overleden aan leukemie. De meeste mensen weten dat ik er goed over kan praten en dan voelt het gelijk een stuk minder moeilijk

Instagram