Persoonlijke verhalen

Vriendin 2: Yolanda helpt getraumatiseerde kinderen in crisisgebieden

‘Ieder kind verdient een thuis’

Sociotherapeut Yolanda (45) reist de hele wereld over om getraumatiseerde kinderen te helpen. Dit doet ze voor SOS Kinderdorpen, een organisatie die kinderen zonder ouders een veilig thuis geeft. Vijf jaar geleden was ze in Haïti na de aardbeving. “Sommige kinderen durfden niet meer te slapen.”

Het is alweer 5 jaar geleden, de allesverwoestende aardbeving in Haïti. Meer dan 230.000 mensen overleden door de gebouwen die massaal instortten. Hun lichamen lagen soms maandenlang onder het puin. Terwijl de bevolking rouwde, moest ze zelf zien te overleven, vaak in tentenkampen. Een groot deel van de mensen was dakloos geworden. In het land heerste totale chaos.
De hele wereld keek geschokt naar de beelden van het verwoeste land. Ook Yolanda, die op dat moment ver van de bewoonde wereld werkte. “Ik was in Kameroen, waar ik als sociotherapeut werkte in een psychiatrisch ziekenhuis. Ik kon niet bevatten wat ik over Haïti zag: een land vol met wanhopige mensen. Hun familieleden en vrienden bedolven onder het puin.”

Vier maanden na de aardbeving probeerde een auto met Yolanda erin zich een weg te banen door de straten van Port- au-Prince, de hoofdstad van Haïti. Nog altijd lagen er lichamen onder het puin, nog altijd waren de brokstukken van huizen niet geruimd.

Lees het hele verhaal van Yolanda in Vriendin 2 en praat mee op ons forum.

Feiten & cijfers over SOS Kinderdorpen

  • Wereldwijd zijn er 545 SOS kinderdorpen waar op dit moment 82.300 kinderen een liefdevol thuis krijgen.
  • 15 landen met SOS kinderdorpen worden gefinancierd door SOS Kinderdorpen Nederland.
  • De organisatie biedt ook noodhulpprogramma's. Momenteel lopen er 16, waar in totaal 179.462 kinderen worden geholpen.
  • De beste plek om op te groeien is de biologische familie. Om te voorkomen dat een kind wordt verwaarloosd of verlaten helpt SOS Kinderdorpen kwetsbare families bij wie dit anders niet zou lukken. Dankzij deze ‘familieversterkende programma’s’ groeien 240.000 kinderen veilig op bij hun eigen familie.
  • Voor 25 euro krijgt een kind zorg, onderwijs en een familie.
  • Wil je meer informatie of zelf een kind helpen? Ga naar www.soskinderdorpen.nl.

Reageer op dit artikel

Zou jij naar zo’n crisisgebied willen om te helpen?

Nee, omdat...

Ik heb er de leeftijd niet meer voor…ik zou te snel bang zijn….

Instagram