Persoonlijke verhalen

Vriendin 2: Midden in de rouw om haar overleden dochter, werd Julia verliefd

‘Net toen mijn leven op instorten stond, kwam hij…’

Toen haar dochter overleed, voelde Julia (54) zich zo intens verdrietig en incompleet. Dat ze vier maanden later, op het dieptepunt van haar leven, haar grote liefde Bart (56) zou vinden, voelde dan ook heel verwarrend. “Ik was totaal niet met liefde bezig.”

Julia: “Al op jonge leeftijd trouwde ik met mijn jeugdliefde en op mijn vijfentwintigste werd ik moeder van Adwa, een prachtige dochter. Adwa was klein en tenger en ze kwam maar niet boven haar geboortegewicht. We woonden in het buitenland en de huisarts en het consultatiebureau gingen niet tot actie over. Adwa at slecht en hield haar eten vaak niet binnen. Ook had ze longinfecties en buikkrampjes. Ik maakte me echt zorgen. Toen ze vier maanden oud was, heb ik ingegrepen. Intuïtief voelde ik dat er iets goed mis was. Wij gingen met haar naar het ziekenhuis en zeiden daar niet eerder weg te gaan voordat we wisten wat er met haar aan de hand was.”

Ongeneeslijk ziek
“Tijdens de tweede dag in het ziekenhuis kwamen we in gesprek met andere ouders. Zij herkenden de klachten van Adwa en vroegen ons of onze dochter al op CF, oftewel taaislijmziekte, was getest. Wij hadden op dat moment nog nooit van CF, Cystic Fibrosis gehoord. De arts nam een zweetproef bij haar af. Aan de hand van het zoutgehalte kon worden vastgesteld of ze taaislijmziekte had. Het werd al snel duidelijk: Adwa had deze ongeneeslijke chronische ziekte. Onze wereld stortte in, maar ik moest sterk blijven voor ons kind. Ruim twee jaar na de diagnose verhuisden we terug naar Nederland. Hier ging het een stuk beter met Adwa, het vochtige klimaat deed haar goed. Ze was een vrolijk kind.”

Goede klik
“Anderhalf jaar na Adwa’s geboorte kregen we een zoon, Roï. Tussen mij en de vader van mijn kinderen ging het steeds minder goed. We groeiden uit elkaar. Toen Adwa vier jaar was en Roï anderhalf, zijn we gescheiden. In 2001 leerde ik op mijn werk Bart kennen. Ik was op dat moment niet op zoek naar een nieuwe partner; ik had mijn draai alleen prima gevonden en was daarnaast bang om gekwetst te worden. Wel hadden Bart en ik veel raakvlakken; allebei gescheiden, allebei jonge kinderen. Het klikte, we werden vrienden en hadden bijzondere gesprekken. We aten vaak bij elkaar en vierden zelfs Kerst samen. We hadden het zo leuk, dat we tijdens de zomer van 2002 besloten samen op een georganiseerde eenoudervakantie te gaan. Kort nadat we hadden geboekt, probeerde Bart me te kussen na een etentje bij hem thuis. Dat overviel mij. Ik had echt nooit gemerkt dat hij verliefd op mij was. Natuurlijk hadden mensen in onze omgeving weleens een toespeling gemaakt, maar dan zei ik altijd: ‘Nee joh! Met mannen kun je ook bevriend zijn!’ Wat mij betreft waren we vrienden, meer niet.  

Geen hoop meer
“Twee weken voordat Adwa in 2013 met buikpijn en benauwdheid in het ziekenhuis werd opgenomen, sprak ze voor het eerst over de dood.

Lees het hele verhaal in Vriendin 2 of praat mee op het forum.

Julia houdt een blog bij. Je kunt hier een kijkje nemen. 

Reageer op dit artikel

dianabogerd@gmail.com

Heel veel geluk toegewenst!:inlove:

Beantwoorden
dianabogerd@gmail.com

Heel veel geluk toegewenst!:inlove:

Beantwoorden

Instagram