Persoonlijke verhalen

Vriendin 2: Francis had acht jaar lang klachten na haar sterilisatie

Negen jaar geleden koos Francis (46) voor sterilisatie. Ze liet Essure-veertjes in haar eileiders plaatsen. Niet lang daarna kreeg ze lichamelijke klachten. Toen bekend werd dat die kunnen worden veroorzaakt door de veertjes, liet ze ze verwijderen. “Ik geniet er elke dag van dat ik me weer goed voel.”

Na de geboorte van haar vierde kind, negen jaar geleden, wist Francis het zeker: ze wilde niet meer zwanger worden. “Ik wilde af van de anticonceptiepil en de hormonen en zocht op internet naar sterilisatie. Ik vond Essure, dat leek veilig. Ik las niets over bijwerkingen. Bovendien was een echte operatie niet nodig, kon ik dus gewoon blijven werken en hoefde ik niet te stoppen met de borstvoeding aan mijn jongste kind. Ik maakte dus een afspraak met de gynaecoloog om het te bespreken. Hij was ook meteen enthousiast.”

Bij de Essure-methode worden veertjes in de eileiders geplaatst waardoor die geleidelijk dichtgroeien. Deze veertjes worden door middel van een kijkoperatie via de vagina en baarmoederhals aangebracht in de opening van de eileiders. De polyester vezels in de Essure-veertjes zorgen ervoor dat de eileiders na ongeveer drie maanden dichtgroeien. Zaadcellen kunnen zo niet bij de eitjes komen, waardoor je niet zwanger kunt raken. “Het plaatsen van die veertjes ging niet makkelijk. Het was heel pijnlijk. Daarbij voelde ik ze zitten, daar moest ik enorm aan wennen. Het was achteraf bezien niet slim dat ik er niet bij stilgestaan had dat ik een nikkelallergie heb. Er zit namelijk nikkel in de veertjes. Hierdoor kreeg ik jeukende ogen en uitslag op mijn benen. Die klachten kon ik nog in verband brengen met mijn allergie, maar ik voelde me steeds slechter. Ik had last van stijfheid in mijn gewrichten en zo veel rugpijn dat ik ’s morgens nauwelijks uit bed kon komen. Mijn kinderen konden me zelfs niet knuffelen, omdat elke aanraking pijn deed. Ook mijn menstruaties werden heftig, met grote stolsels. Soms was ik wel twee weken ongesteld. Toen ik hiervoor naar de huisarts ging, adviseerde hij me om aan de pil te gaan, zodat de menstruaties regelmatiger en lichter zouden worden. Dat wilde ik niet. Ik had juist voor Essure gekozen om de pil niet meer te hoeven slikken.”

Lees het hele verhaal in Vriendin 2

Reageer op dit artikel

Anoniem

(y)(f)

Beantwoorden

Instagram