Persoonlijke verhalen

Vriendin 1: vijf vriendinnen, alle vijf moeder van een tweeling

Krijg je een tweeling, dan krijg je alles dubbel: dubbel zoveel geluk, maar ook dubbel zoveel gedoe. Hoe dat is, snappen eigenlijk alleen andere tweelingmoeders. Daarom hebben deze vijf vriendinnen ook zo veel aan elkaar. Fabiola: “Bij tips van ‘gewone’ moeders denk ik: je hebt geen idee waar je het over hebt.”

‘Ik hoef nooit iets uit te leggen. Wij begrijpen elkaar helemaal’ 
 

Anna (37): “Onlangs waren mijn tweejarigen Ype en Sarah allebei ziek. Eerst de een en drie dagen later ook de ander. Ze hadden keelontsteking, voorhoofdsholteontsteking en dubbele middenoorontsteking en ze lagen met meer dan veertig graden koorts apathisch in bed. Anderhalve week lang was ik fulltime met ze bezig. Met twee zieke kinderen naast je kom je zelf niet echt aan slapen toe. En als de een opgetild wilde worden, wilde de ander dat natuurlijk ook. Op een gegeven moment wist ik het echt niet meer. Vriendinnen met twee kinderen hebben ze ook weleens tegelijkertijd ziek thuis, maar dat is toch anders. Een tweeling zit altijd in dezelfde fase qua leeftijd en ontwikkeling. Dat zijn vier handjes die je vasthouden, twee keer zoveel kusjes en twee keer zoveel knuffels die je krijgt. En ja, ook dubbel zoveel tranen en toestanden. Maar het is zo leuk, ik zou me een leven als moeder van twee eenlingen niet kunnen voorstellen. Aan Linda, Marieke, Janis en Fabiola hoef ik dat niet uit te leggen. Zij begrijpen precies wat ik bedoel en dat is zo fijn.” 
 

Marieke: ‘We appen elkaar dagelijks, soms met een lach, soms met een traan’ 
 

De vriendschap tussen Linda, Marieke, Janis, Fabiola en Anna begon twee jaar geleden met een oproepje in de Facebookgroep Tweeling- moeders. Marieke (35) stond op het punt om met haar man en hun acht maanden oude tweeling Yaël en Sylvain te verhuizen van Amsterdam naar IJsselstein. “Ik was nieuwsgierig of er nog meer tweelingmoeders in de buurt woonden en stelde die vraag op Facebook. Met een paar moeders had ik meteen leuk contact. Al snel hebben we een keer afgesproken in een binnenspeeltuin. De kinderen vermaakten zich goed en tussen ons klikte het. We zijn een WhatsApp-groep begonnen en dat is geweldig. We leiden alle vijf een druk leven en met z’n allen afspreken lukt zelden. Wel appen we dagelijks, soms met een lach, soms met een traan.” 

Zo veel goede tips
Fabiola (34):
“Moeders in mijn omgeving die twee kinderen na elkaar gekregen hebben, kunnen me vaak niet de antwoorden geven waar ik op wacht. Toen ik mijn baby’s de fles gaf, legde ik ze allebei neer en voedde ze tegelijkertijd. Andere moeders zeiden dan: ‘Je moet ze vasthouden, je moet ze dichtbij houden.’ Ik kon dan alleen maar denken: sorry, je hebt geen idee waar je het over hebt. Als ik ergens mee zit, vraag ik deze meiden gewoon om raad. Ik zet eerder iets in de appgroep dan dat ik het op Google opzoek. Meestal is de app ook sneller dan Google, haha.” 

Lees verder in Vriendin 1
Lees ook: 'Natalie ontsnapte aan de dood'

Foto: Marjolein Volmer

Reageer op dit artikel

Lautje2702

Ik kan mij goed voorstellen dat een tweeling heel druk is. Dat je alles 2 keer moet…. pffff wat ben ik blij dat ik 1 kind heb.

Beantwoorden
Anoniem

Wat een domme reactie blij dat ik 1 kind heb. Echt weer typische opmeeking pffffff kansloos!!!! En deze zin snappen ook alleen tweeling moeders!!! :D:D

Beantwoorden

Instagram