Persoonlijke verhalen

Tv-kok Nigella Lawson: ‘Het geeft me rust om in de keuken te staan’

De beroemde televisiekok Nigella Lawson (57) heeft een nieuw kookboek geschreven, Bij mij aan tafel. “Ik vind niet dat koken een uitdaging moet zijn, het leven is al uitdagend genoeg.”

Nigella is een paar dagen in Nederland om haar nieuwe kookboek te promoten.
We spreken haar in een hotel in Amsterdam en hebben versgebakken stroopwafels voor haar meegenomen. Met een vragende blik bekijkt ze de lekkernij en zegt: “Je zei het woord stroopwafels in het Nederlands en ik probeer te begrijpen wat je zei, want ik hou erg van talen. Ik snap wat ‘wafels’ zijn, geloof ik. Maar wat betekent ‘stroop’? Is dat deeg? Dank je wel trouwens, ik neem er zo eentje bij mijn koffie.” Dat treft, want de ober vraagt of Nigella een cappuccino wil. Dat wil ze graag, maar dan wel liefst iets sterker en met niet zo veel amandelmelk als gisteren. Tja, je bent tv-kok of je bent het niet.

Hoe gaat het met je?
“Ik voel me prima, en dat terwijl ik gisteren een lange dag had met veel interviews en een televisieoptreden, zonder dat ik tijd had voor lunch of diner. Geen eten, dat is echt een marteling voor mij, ik kan niet zo goed functioneren als ik honger heb, haha. Dus ik ben blij dat je iets te eten hebt meegenomen.” In Nigella’s nieuwe kookboek staan behalve recepten ook veel herinneringen die met eten te maken hebben. Zo beschrijft ze hoe ze als klein meisje haar moeder hielp bij het maken van mayonaise, samen met haar zusje. Nigella stond dan aan een tafel van blauw formica eierdooiers te kloppen, terwijl haar zusje naast haar op een krukje stond en de olie er druppelsgewijs bij goot.

Die herinnering is je vast heel dierbaar.
“Jazeker. Al probeer ik mijn herinneringen niet te veel te idealiseren. Want de waarheid is dat ik continu bang was als ik mayonaise maakte, omdat mijn moeder zo ongeduldig was. Ik was altijd bang dat ik niet hard genoeg klopte, of dat mijn zusje de olie er niet langzaam genoeg bij goot. Want het moest wel precies goed, vond mijn moeder.”

Dus jullie waren altijd een beetje bang in de keuken?
“Ja, en dat heeft een grote rol gespeeld in hoe ik me later ben gaan ontwikkelen. Het is een beetje naar om te zeggen misschien, maar ik nam me daardoor voor om later nooit zo te worden als mijn moeder. Soms leer je als kind het tegenovergestelde van wat jou wordt voorgeleefd. Mijn moeder kon heel goed koken, maar ze was vaak gestresst. En ze had een eetprobleem, ze had anorexia. Door haar ongezonde houding ten opzichte van eten heb ik juist geleerd hoe belangrijk het is om op een gezonde manier met voeding om te gaan. Ik wilde met plezier in de keuken staan, in plaats van met die eindeloze angst. Maar ik kook wel zoals zij. Ik ben dankbaar voor alles wat ik van haar geleerd heb: dat je op je gevoel moet vertrouwen in de keuken, en dat het soms nodig is om geduldig te zijn.”

Lees het hele interview in Vriendin 48. Benieuwd naar de recepten van Nigella Lawson? Kijk dan hier

Reageer op dit artikel

Instagram