Persoonlijke verhalen

Trijntje Oosterhuis: ‘Heerlijk om thuis met mijn gezin te chillen’

Vier weken lang vertellen bekende Nederlanders over hun feestmaand. Trijntje Oosterhuis (44) gaat op kersttournee, maar de Kerstdagen zelf reserveert ze voor haar familie, met ook dan veel muziek. “En cadeautjes onder de boom in een hysterisch versierd huis, compleet met rendier in de tuin.”

Jij hebt meer met Kerst dan met Sinterklaas, zei je meteen. Maar je viert Pakjesavond wel?
“Natuurlijk! Dat doen we gewoon thuis, met het gezin. Dit jaar was onze Pakjesavond iets eerder, vanwege mijn kersttournee vanaf 6 december. Tegenwoordig trekken we lootjes. We gaan niet hysterisch in de weer met surprises, maar doen wel iets speciaals met een gedichtje. Zo laten we de jongens er echt een beetje over nadenken: wat is speciaal voor degene die je hebt getrokken? Even iets meer dan alleen graaien, zeg maar. Maar ze worden wel verwend hoor, want mijn vriend Alvin en ik kopen ook nog wat extra pakjes voor alle kinderen.”

Je zoons zijn nu dertien en elf jaar, geen gelovigen meer dus…
“Dat klopt. Maar de zoon van Alvin is een twijfelgevalletje. Hij is tien. Onze dochter Maël wordt deze week pas twee, die snapt er nog niet veel van. Maar ook al geloven de jongens niet meer in Sinterklaas, ze waren er wel behoorlijk mee bezig. Vanaf dat hij in het land was, door hun schoen te zetten en zo. Al was het alleen maar om nog meer snoep te scoren, haha. Daar zijn het kinderen voor, toch? Dat deden wij ook…”

Inmiddels gaan we richting Kerst. Hebben jullie kersttradities?
“Ja. Op Kerstavond houdt mijn vader een kerstdienst in De Rode Hoed in Amsterdam, waar ik altijd naartoe ga. Het is geen nachtmis, wel ’s avonds, met veel muziek. Voor ons is het een echte familieaangelegenheid waar ook veel vrienden komen. De kinderen mogen lang opblijven en na de dienst gaan we nog even champagne drinken. Mijn broer Tjeerd is de dag erna jarig, op 25 december. Vroeger kwamen we dan altijd opnieuw bij elkaar, maar nu we allemaal een gezin hebben, varieert dat. Soms heeft Tjeerd geen zin om zijn verjaardag te vieren. Dat is prima, wij claimen elkaar niet in onze familie. Mijn vader is vaak uitgeput na zijn dienst, soms viert een van ons Kerst in het buitenland… Het kan allemaal.”

Doe je nog aan kerstkaarten?
“Kerstkaarten heb ik veel gestuurd, maar wat ik tegenwoordig meestal doe, is een cd uitzoeken die ik mooi vind en waar ik inspiratie van heb gekregen. Niet één van mezelf dus. Daar koop ik er vijftig van en die stuur ik op naar vrienden, als kerstkaart en cadeautje tegelijk. Er zijn trouwens ook jaren geweest dat we met z’n allen op de foto gingen en die opstuurden.”

Wat zijn je plannen voor Oud en Nieuw?
“Dat weet ik nog niet. Het zou zomaar kunnen dat ik dit jaar dan ergens op een tropisch eiland zit. Ik heb behoefte aan een onderbreking van de winter. In het verleden heb ik meerdere keren Oud en Nieuw op Curaçao Oud gevierd, waar ik dan ook optrad. Dat heeft wel iets hoor, zo buiten met mooi weer het jaar uitluiden. Op zo’n tropisch eiland is dat heel anders, al hadden ze daar ook vuurwerk. Extreem veel zelfs! Dat ging heel 1 januari ook nog door. Ik heb ook ooit op Oudjaar een superleuk concert gegeven in Dublin.”

Lees het hele interview met Trijntje in Vriendin 49. 

Win kaartjes voor Trijntjes kerstconcert!
Vriendin geeft 2x 2 kaartjes weg voor de kersttour van Trijntje. Op www.kerstmettrijntje.nl vind je de data. Om kans te maken, vul je onderstaand winformulier in. Op het formulier kun je aangeven welke datum jouw voorkeur heeft. 

Reageer op dit artikel

Instagram