Persoonlijke verhalen

Tineke Schouten: ‘Als ik mag optreden voel ik me het allerlekkerst’

Al 35 jaar zit ze in het vak. Comédienne Tineke Schouten (62) speelt momenteel haar 23ste voorstelling, T-splitsing. Aan stoppen denkt ze nog niet, al zou ze best wat meer tijd willen hebben voor haar familie: “Ik ben een echt familiemens.”

‘Ik voel me gezegend, heb zelfs mijn moeder van negentig nog’

Als we aanbellen bij Tineke Schouten en haar man Hans in een Almeerse chique nieuwbouwwijk,
worden we enthousiast begroet door haar twee honden. De gastvrije comédienne zet koffie en thee, rukt schalen met koekjes aan en laat ons later niet zonder broodje de deur weer uitgaan. Op het podium is ze grappig, maar ook daarbuiten is ze een ‘opgeruimd mens’, zegt ze zelf. “Al kan ik ook verzanden in piekeren en zwaarmoedigheid, maar ik denk dat veel creatieve mensen dat hebben. Zelf heb ik gelukkig nog niet echt zware dingen meegemaakt. Maar als ik over de ellende van anderen hoor, blijft dat lang in mijn hoofd zitten. Terwijl mijn man dan zegt: ‘Goh, daar denk ik allang niet meer aan’, loop ik nog vol medelijden rond. Ik voel me gezegend, heb zelfs mijn moeder van negentig nog. Kinderen, kleinkinderen: alles gaat even goed. Wij kennen geen familieruzies.” 

'Ik ben een echt familiemens'

Je familie woont verspreid over de wereld: je jongste dochter met haar drie kinderen zelfs helemaal in Miami. Mis je ze erg?
“We zijn héél verspreid, inderdaad. Mijn zus en nichtje wonen in Brussel, mijn andere zus ook in Miami en haar  dochter in Panama. We zijn een familie van globetrotters, maar missen hoeft gelukkig minder dan vroeger. Elke nacht na de show gebruik ik de rit terug om te facetimen met mijn dochter en kleinkinderen, want dan is het bij hen zes uur ’s avonds en gaan ze net aan tafel. Zo krijg ik heel veel van hun levens mee. En als ik even tijd heb, vlieg ik naar ze toe. Elke keer in Miami zie ik mijn zusje ook weer even. Haar zie ik vaker dan mijn broer in Woudenberg, bij wijze van spreken! Mijn moeder komt hier elke zondag. En mijn andere dochter woont in Laren, daar heb ik gisteravond nog opgepast. Heerlijk. Ik ben een echt familiemens, ja.”

Lees het hele interview met Tineke Schouten in Vriendin 13.

Foto: Bart Honingh

Reageer op dit artikel