Placeholder

Tamara en Daphne bedachten Schoolsoepie

Tamara (37) en Daphne (37) hebben een missie: schoolgaande kinderen meer groente laten eten. Om dat doel te bereiken, bedachten ze Schoolsoepie. “Soep is makkelijk, lekker en gezond.”

Tamara (37) en Daphne (37) hebben een missie: schoolgaande kinderen meer groente laten eten. Om dat doel te bereiken, bedachten ze Schoolsoepie. “Soep is makkelijk, lekker en gezond.”

Tamara: “Het idee voor Schoolsoepie is eigenlijk heel spontaan geboren. Ik vertelde Daphne dat maar vijf procent van alle Nederlandse kinderen voldoende groente binnenkrijgt. Zelf schrok ik enorm van dat cijfer. En Daphne geloofde het zelfs niet. Wat zei je ook alweer? Hoe moeilijk is het om kinderen voldoende groente te geven?”

Daphne: “Klopt. We hebben allebei jonge kinderen in de ‘lastige groente leeftijd’. Van mijn dochtertje die net een paar maanden is, weten we het nog niet, maar mijn zoontjes van vier en zes jaar en Tamara’s kinderen van vijf en twee  eten allemaal goed groente. Waarschijnlijk omdat we er van jongs af aan al bovenop zitten. Stelregel hier thuis, maar ook bij Tamara, is: de groente moet op. En je proeft zeker vier keer voordat je zegt dat je iets niet lust. Daar zijn we allebei best streng in. Aan de andere kant is het ook gewoon een kwestie van geluk en zit het in het kind zelf of het groente wil. Ik ken veel ouders die ontzettend hun best doen om hun kinderen voldoende groente te laten eten, maar bij wie het niet lukt.

Ik wilde ook wel eens weten: hoeveel groente moeten ze dan eten en hoe ziet dat er dan uit? Dus hebben we er een bord bij gepakt en 150 gram – de aanbevolen hoeveelheid die elk kind minimaal per dag moet eten – groente opgeschept.  Nou, dat was best een bord vol. Pas toen ik dat zag, realiseerde ik me dat mijn kinderen, die dus best gezond eten, dit zeker ook niet elke dag binnenkrijgen.”

Tamara: “En dat komt vooral omdat we hier in Nederland onze kinderen maar heel zelden groente tussen de middag laten eten. In andere Europese landen wordt de lunch – naast de avondmaaltijd – vaak benut als extra groentemoment. In ons land eet maar twee procent van alle kinderen groente tussen de middag. Die van mij gingen overigens wel altijd naar school met boterhammen en wat snacktomaatjes. Maar ik begrijp dat slechts een aantal kindjes in de klas dat krijgen. Als we meer kinderen groente wilden laten eten, lagen daar dus onze kansen, tijdens de lunch. We zochten naar iets wat je tijdens de lunch eenvoudig kunt eten op school en wat veel kinderen lusten. En ineens had ik het: soep op school. Oftewel: een schoolsoepie. Voor mij klonk het als iets dat allang bestond. Maar tot mijn verbazing zijn we de eersten die met dit idee komen.”

‘We wilden al jaren iets in de markt zetten, maar een goed idee ontbrak steeds’

Goed idee
Daphne: “Ik was meteen enthousiast over Tamara’s idee. We hadden het er al jaren over om samen iets in de markt te zetten, maar een goed idee ontbrak steeds. En nu hadden we niet alleen een goed idee, maar ook een missie: meer kinderen groente laten eten. Ik geloofde direct dat het ons zou lukken.”

Tamara: “Het is in onze vriendenkring een soort traditie geworden dat we bij feestjes soep maken voor de kinderen. Lekker, makkelijk en gezond. En dan zeggen we er vaak nog bij: ‘Eerst een kopje soep, dan pas het broodje knakworst.’ Ik herinner me dat het zeker in het begin nog best vaak voorkwam dat de kinderen vooraf zeiden: ‘Soep met courgette of soep met pompoen? Dat lust ik niet.’ Maar dat ze vervolgens wel heel smakelijk hun hele kop op aten. Dit kon dus echt weleens wat worden.”

Beste vriendinnen
Tamara en Daphne zijn vanaf hun studententijd elkaars beste vriendinnen. Na hun studie communicatie scheidden hun professionele levens, door Schoolsoepie werkten de twee ineens samen.  Tamara: “Ik heb er niet over hoeven nadenken: Schoolsoepie wilde ik met Daphne opzetten.  Er zullen best mensen zijn die zich afvragen of het verstandig is om dat met je beste vriendin te doen. Maar wij kennen elkaar door en door en tijdens onze studie deden we ook alles samen, waaronder afstuderen, bijbaantjes en samen lol maken. Dus helemaal nieuw was deze samenwerking niet voor ons. We wisten vooraf eigenlijk al wat we op werkgebied aan elkaar hadden. We kenden elkaars krachten, maar ook elkaars minder sterke punten. Dat was dus niet heel spannend.”

Het hele verhaal lees je nu in Vriendin 19

Korting!
Vriendin biedt een korting aan van twintig procent  op een thuisabonnement op Schoolsoepie voor 8, 16 of 24 soepies per maand (normaal gesproken vanaf € 20,- per maand). Vul daarvoor de code ‘vriendin’ in op Schoolsoepie.nl.