Persoonlijke verhalen

Synthia leert vrouwen zelfverdediging

‘Ik wil vrouwen zelfverzekerder en sterker maken.’

Synthia (38) wilde weerbaarder worden en leerde krav maga. Toen een vriendin te maken kreeg met ernstig seksueel geweld, wist ze: ik wil vrouwen een veiliger, zelfbewuster en sterker gevoel geven. Dat werd haar missie.

Als kind al had Synthia een sterk rechtvaardigheidsgevoel. “Ik kon niet tegen dingen die in mijn ogen oneerlijk waren. En dat heb ik nog steeds. Hoe kun je denken dat je het recht hebt om een ander ongevraagd aan te raken, om zomaar over iemands grenzen heen te gaan? Daar begrijp ik niets van. Mijn drang naar zelfverdediging is ontstaan uit boosheid daarover. Ik wilde iets kunnen doen tegen die vorm van onrechtvaardigheid.” Rond haar twintigste besloot Synthia aan vechtsport te gaan doen. En dan meteen maar een stevige variant: freefight, ook wel mixed martial arts (MMA). MMA is een vechtsport die technieken combineert uit verschillende vechtkunsten zoals worstelen, judo, karate, kungfu, kickboksen, thaiboksen, boksen en jiujitsu. Dat de mannen in de sportschool dat niks voor meisjes vonden en haar liever in de aerobicszaal zagen, kon haar niets schelen. “Voor mij was vechtsport een eerste poging om me veiliger te voelen. Ik woonde in een onrustige buurt in Apeldoorn met veel criminaliteit en ik vroeg me vaak af wat ik moest doen als me iets zou overkomen. Ik had geen idee. Dat gevoel stond me niet aan. Ik wilde voorbereid zijn en kunnen terugvechten als me iets zou overkomen.”

Synthia was nog maar net begonnen met de sport toen een vriendin op gewelddadige wijze werd verkracht. “Ik voelde me machteloos, verdrietig en boos en probeerde er zo veel mogelijk voor haar te zijn. Het was verschrikkelijk om zoiets van dichtbij mee te maken en te zien wat het met haar en haar familie deed. Voor mij gaf dit de doorslag om zelfverdediging van vrouwen tot mijn missie te maken. Mijn vriendin was niet de enige die te maken kreeg met geweld: één op de drie vrouwen in Nederland overkomt dit. Ik wil dat vrouwen met een veilig, sterk en zelfbewust gevoel de straat op kunnen.”

Inmiddels is ze zo goed in krav maga, dat ze de enige Europese vrouw met de derde zwarte band is in deze sport.  Om zich nog beter en specifiek op vrouwen te kunnen richten, ontwikkelde Synthia vorig jaar in samenwerking met psychologen de zelfverdedigingscursus JUNO, vernoemd naar de Romeinse oppergodin. “JUNO is krav maga met veel aandacht voor het mentale gedeelte. Het gaat dus niet alleen over vechttechnieken, maar ook over weerbaarheid, grenzen stellen, zelfbewustzijn en het beheersen van je emoties. Het psychische onderdeel is heel belangrijk.”

Lees het hele verhaal in Vriendin 1

Reageer op dit artikel

Instagram