Persoonlijke verhalen

Straatvraag: Vind jij dat homoseksuele ouders islamitische kinderen mogen opvangen?

Het vijf maanden oude Turkse jongetje Yunus werd na aanwijzingen van kindermishandeling opgevangen door twee lesbische pleegouders. Nu, negen jaar later, eist zijn moeder hem terug. Ze wil vanwege haar geloof niet dat hij door lesbiennes wordt opgevoed. Ook in Turkije is het debat losgebarsten of homosekuele paren Turkse kinderen in huis mogen nemen. Vind jij dat homoseksuele ouders islamitische kinderen mogen opvangen?

In Vriendin 13 geven Jennifer, Olga en Rianne antwoord. Wij zijn ook erg benieuwd naar jouw mening. Vul onderstaande poll in en laat ons zo weten wat vindt.

Jennifer (31): “Ja, al snap ik de ophef in Turkije hierover wel, omdat het geloof daar zo’n belangrijke rol speelt. Maar je kunt een kind nu niet zomaar meer weghalen uit zo’n gezin. Stabiliteit is veel belangrijker.”

Olga (32): “Nee. Op school kan hij gepest worden als blijkt dat hij islamitisch is, maar wel bij twee moeders of twee vaders woont. Ik heb er verder niks tegen als lesbische stellen kinderen in huis nemen, maar dan moeten de biologische ouders het hier wel mee eens zijn.”

Rianne (33): “Als de pleegouders het kind wat van zijn Turkse religie en gewoontes meegeven, vind ik dat het gewoon moet kunnen. Als een kind bij twee moeders of vaders opgroeit, betekent het bovendien niet automatisch dat hij of zij ook homoseksueel wordt. Het lijkt wel alsof dat soms wordt gedacht.”

Reageer op dit artikel

Vind jij dat homoseksuele ouders islamitische kinderen mogen opvangen?

Ja, want...

t zijn ook gewoon mensen die net zo veel van elkaar en van hun pleekinderen kunnen houden als hetero stellen

Ja, want...

Een homoseksueel paar kan net zoveel van een kind houden als een heteroseksueel paar. Zolang een kind in een liefdevolle en veilige omgeving opgroeit heb ik er niks op tegen.

Ja, want...

wat maakt het uit.
Met liefde opvoeden is het aller belangrijkste.
Liefde heeft Yunus als baby waarschijnlijk niet gehad. Laat hem fijn bij zijn pleegouders blijven.

Ja, want...

Het gaat om een stabiele basis,en de turkse pleegouders zijn niet voorhanden dus… en het kind heeft ook geen familie of bekende die hem op kunnen vangen,wees blij met elke opvang,het gaat om het belng van het kind,zolang de pleegouders zij religie maar respecteren

Ja, want...

Waarom om niet.Als ik in homo was zo ik voor de eer bedanken, neem lekker een Hollands kind dan is dit probleem opgelost.

Nee, omdat...

Ik kan me wel indenken, dat het enorm moeilijk is als jouw kind opgevoed word bij mensen die andere normen en waarden hebben. Iedereen roept wel, dat je vrijheid van meningsuiting moet hebben, maar ik vind ook de vrijheid van godsdienst in ons land een enorm belangrijk iets en dat wordt vaak niet gerespecteerd. Dit geldt voor alle soorten geloof.

Ja, want...

Als het kind al 9 jaar bij het stel woont en zij hebben het kind dus opgevoed vind ik het beetje laat om het kind nog op te kunnen eisen. Over het algemeen, als de homoseksuele ouders het kind goed en veilig opvoeden zie ik het probleem niet en het zijn inderdaad ook mensen dus vind dat bevooroordeelde gedoe maar onzin. Ze mogen eerder dankbaar zijn dat er iemand is die hun kind tenminste goed opvangt want duidelijk zijn ze dan niet zelf tot zoiets in staat.

Ja, want...

Kinderen worden niet voor niks uit huis geplaatst en of het nu gewone stellen zijn of homo of lesbische stellen maakt niet uit(die kunnen prima voor die kinderen zorgen):( 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁 , maar als de regering van dat andere land er zich gaat mee bemoeien moet hij die kinderen (spijtig voor hen) maar zelf opvangen in zijn eigen land, hij hoeft zich hier niet mee te bemoeien.

Ja, want...

Er zijn tekenen van kindermishandeling, dan vind ik dat de ouders geen recht van spreken hebben waar hun kind terecht komt. En waarom zou een lesbisch stel geen buitenlands kind kunnen opvoeden. Als het via een adoptiebureau had gegaan, had er ook niemand een probleem van gemaakt. Het is gewoon belachelijk dat er zo’n ophef over is, ze wonen in NL, weten wat in NL wel en niet kan en als je dan je kind mishandeld.. dan moet je ook leven met de gevolgen.

Ja, want...

het belang van het kind staat voorop. Homoseksuele ouders kunnen net zo goed voor kinderen zorgen dan alle andere ouders. En als de islamitische ouders er problemen mee hebben.. dan hadden ze dit moeten zien te voorkomen (al besef ik dat dit niet in elk geval op gaat, het kan heel gevoelig liggen)

Ja, want...

Een homoseksuele ouder kan net zo goed voor een kind zorgen dan iedere andere ouder. En als islamitische ouders hier problemen mee hebben, dan moeten ze dit zien te voorkomen (ook al begrijp ik dat dat niet altijd kan)

Ja, want...

Het gaat om het kind.. Zolang deze de liefde en structuur krijgt die het nodig heeft is dat het beste… Het is in gezamelijk overleg mbt geloof.. Wanneer het niet binnen de eigen familie opgelost kan worden of binnen eigen cultuur.. Dan is dit het beste optie die er is…. Men moet niet in de oude orde van het geloof blijven. Het gaat om de goedheid van de mensen..

Ja, want...

Het is te gek voor woorden dat we ons dit zelfs maar afvragen. Ik begrijp werkelijk niet waarom we steeds in hokjes moeten denken. Wat maakt het uit wat iemands huidskleur, politieke voorkeur of sexuele voorkeur is. Daarnaast…. heeft iemand Yunus wel eens gevraagd of hij minder van zijn ouders houdt omdat het 2 vrouwen zijn ipv een man en een vrouw.

Ja, want...

Liever 2x moeder liefde, als opgroeien in een gezin waar je verwaarloosd wordt! En een kind wordt niet les of homo als hij door les of homo ouders opgroeit. Het is niet besmettelijk…

Ja, want...

wel alle sociale voorzieningen en hulp willen maar spugen op de mensen die die hulp bieden terwijl het gewoon mensen zijn? het is nog steeds niet bewezen dat je homo / lesbies wordt door bij die mensen te zijn opgevoed. Bij `gewone`mensen komt het ook voor dat ze toch een andere kant opgaan dus is gewoon gelul.
Als je hulp wilt moet je je aan de regels van dat land houden, moesten wij eens proberen (ergens tegen verzetten in hun land) dan word je gelijk in t gevang gegooid of uitgezet eikels:o 🙁

Ja, want...

omdat iedereen gelijk is, ook al zien turkse mensen dit niet zo. Ze leven in nederland, dus naar nederlandse maatstaven, regels. Als er geld te halen is, willen ze wel ineens nederlands zijn. Daarbij komt ook nog eens, dat de ophef , onzin is. het kind is al 9 jaar!!! bij die ouders en nu ineens kan het niet??? hoe geloof waardig kan je zijn als echte ouder.
Willen islamitische ouders NIET dat hun kind door niet islamitische ouders worden opgevangen? dan is het zaak , dat islamitien zich eens aanmelden als opvang ouder. en niet eerst schreeuwen en gillen als er iets mis gaat. Miss kunnen de kinderen dan wel opgevangen worden zoals zij wensen

Ja, want...

ten eerste zijn er ook Islamitische mensen die het wél oké vinden dat mensen homoseksueel zijn, dus scheer ze niet allen over één kam. Ten tweede, als er een pleeggezin beschikbaar is die een vergelijkbare culturele/religieuze achtergrond heeft, dan zou dat natuurlijk fijn zijn en de voorkeur hebben. Is dat niet het geval, dan moet je dankbaar zijn dat er een ander gezin is dat voor jouw kind zal zorgen. Er is altijd wel iets te bedenken waardoor je de pleegouders niet goed genoeg zal vinden, maar wanneer een gezin een kind goed en liefdevol opvangt en verzorgd, moet je inzien dat dit het beste voor je kind is, ook al ben je het niet met alles eens.
Ik zou bijvoorbeeld ook niet blij zijn als mijn kind zou worden opgevangen in een streng religieus gezin omdat ik dit zelf absoluut niet ben, maar zolang mijn kind het goed heeft en gelukkig is, zou ik me er bij neerleggen.

Ja, want...

hier wordt het geaccepteerd, ga anders terug naar turkije en laat ons in onze waarde. juist homo en lesbische paren geven nog meer liefde aan de kinderen. deze mensen kiezen ervoor om kinderen op te vangen.

Ja, want...

ze kunnen net zoveel liefde en aandacht aan de kinderen geven als heteromensen.

Ja, want...

die kunnen net zo goed of slecht opvoeden als ieder ander gemengd paar.

Ja, want...

Deze ouders zijn ook gewoon goede pleegouders en wanneer buitenlandse mensen in Nederland komen wonen, moeten ze ook maar accepteren dat het hier soms anders werkt. Zoals het ook zou gelden wanneer Nederlanders naar het buitenland gaan. Die moeten zich ook aanpassen aan de regels en normen en waarden daar.

Ja, want...

Nee, het gaat toch om het belang van het kind en de liefde en geluk wat ze in zo’n gezin krijgen. Dat kunnen homo/ lesbische stellen ook. Ik denk dat er ook genoeg Nederlandse kinderen in een pleeggezin opgroeien die bijv. thuis niet gelovig worden opgevoed en wel in een religieus gezin terechtkomen of net andersom. Het belang van het kind gaat hierbij toch voorop.

Ja, want...

Yunus is niet zomaar uit huis geplaatst en pleegouders zijn er te weinig..Maar wat een ophef na 9 jaar!!!

Ja, want...

De geaardheid van mensen heeft helemaal niets te maken met het vermogen om pleegouder te kunnen zijn. Men moet blij zijn met alle pleegouders die er zijn. Ik vind het vreemd dat er nog steeds zo raar tegen homoseksualiteit wordt aangekeken. Ook singles of mensen van 50+ mogen pleegouder zijn, is dat dan ook slecht voor het kind?

Ja, want...

De geaardheid van een persoon heeft helemaal niets te maken met zijn/haar vermogen om pleegouder te kunnen zijn. Het gaat erom dat een kind wordt opgevangen en in een stabiele en liefdevolle situatie terecht komt. En dan maakt het niet uit of je hetero bent, homoseksueel, singel, 50+ enz. Ik heb een groot respect voor iedereen die als pleegouder zorg verleend aan kinderen en ze een goed thuis wil bieden. Ouders waarvan de kinderen in pleegzorg worden geplaatst, mogen/moeten blij zijn dat hun kinderen goed worden opgevangen.

Ja, want...

De moeder heeft al haar rechten verspeeld op inspraak toen ze dit haar kind liet overkomen. Ten tweede wonen wij in Nederland waar het heel normaal is dat homo/lesbo stellen samen een kind groot brengen.

Ja, want...

ik denk dat je blij moet zijn met elke pleegouder die er is. Ze doen ontzettend goed werk, en vind het erg knap dat ze dit werk doen. Als je als moeder/vader niet meer voor je kind kan zorgen en dit kind komt in een gezin met homoseksuele pleegouders terecht, wat maakt dat uit? Als ze je kind de dingen kunnen geven die je zelf niet kunt, moet je daar toch juist dankbaar voor zijn?

Naw

Ja, want...

Ik ben zelf moslim maar Als de homosexuele vrouwen het kind goed opvoeden is er helemaal niks aan de hand, als het kind maar veilig is, waarom zou de geaardheid een probleem zijn?

Instagram