Blog

Stefanie: genietmomentje

Tegen achten wordt een vriendinnetje van Adriana gebracht. Haar moeder moet al vroeg aan het werk. Op mijn vrije dag neem ik haar dochter mee als ik Adriana naar school breng.

De kinderen gaan kleuren, ook al moeten ze over een kwartier al naar school. Ik schiet in de stress als ik een berichtje krijg, waarin staat dat onze nieuwe oven tussen 08.00 en 10.00 uur bezorgd wordt. Zul je net zien dat hij komt als ik de kinderen naar school breng.

Bij de buren is het nog donker. Ik bel maar niet aan om te vragen of zij de oven in ontvangst kunnen nemen. Dirk en Christianne zijn al naar hun werk. Om 08.10 uur wordt de oven bezorgd. Dat komt perfect uit. Even later loop ik ontspannen achter de huppelende meisjes aan naar school. In de klas spreekt Adriana met een ander vriendinnetje af voor vanmiddag. Ze willen bij ons spelen, dus ik moet de meisjes om half drie ophalen.

Tot die tijd heb ik nog veel huishoudelijk werk te doen. Toch blijf ik in de hal van de school even met de moeder van het vriendinnetje staan praten.

‘We hebben hier koffie hoor!’ roept de directrice. Er is vanmorgen een koffiemoment voor ouders. Vooruit, één kopje koffie. Het is al half tien als ik boodschappen ga doen. We kunnen vanavond wel broccoli eten. Voor morgen koop ik een groentepakket. Ik kook vandaag voor drie dagen, want morgen en overmorgen zijn Dirk en ik allebei laat thuis. Op deze manier wordt koken weer een ordinaire, huishoudelijke taak.

Op de gebaksafdeling staan verse moorkoppen. Zal ik? Moorkoppen zijn niet gezond, het is een doordeweekse dag en het kost geld, maar voor één keertje? Omdat ik ziek ben geweest, oog ik nog steeds wat magertjes. Dirk zal blij zijn als ik een paar kilo aankom. Zelf snackt hij één keer per week met zijn collega’s. Dat heeft ook een sociale functie. Het voelt alsof ik nu iets stiekems ga doen. ‘Kan ik u helpen?’ vraagt een verkoopster. ‘Mag ik een moorkop.’ Ik kan niet meer terug.

Het is stil in huis. Ik zet koffie en ruim de boodschappen op. Dirk belt om te vragen of de oven al bezorgd is. Ik voel mij schuldig over het gebakje.
‘Ik heb voor mezelf een moorkop gekocht,’ biecht ik op.
‘Lekker toch,’ zegt Dirk. Nu kan ik geoorloofd van mijn gebaksmomentje genieten. Vanavond neem ik wel wat extra broccoli.


Stefanie (44) adopteerde de kinderen van haar vriend Dirk: Christianne, Deborah, Faith en Nico. 6 jaar geleden kregen zij samen Adriana. Het gaat niet altijd vlekkeloos, maar het gezin draait al ruim 18 jaar!

Reageer op dit artikel

Instagram