Persoonlijke verhalen

Shanti’s ex-vriend vermoordde hun zoontje Elfin

Hij leek zo’n liefdevolle vader. Maar op 22 juli 2016 draaide de ex van Shanti (27) door en maakte hij een einde aan het leven van zijn moeder, hun zoontje en zichzelf. Shanti: “Nog steeds kan ik het niet bevatten, maar ik heb geleerd me te richten op vrede in plaats van wrok.”

Shanti oogt rustig, maar ze geeft aan dat ze liever niet praat over de dag waarop Elfin overleed. Niet alleen omdat dit te pijnlijk is, maar ook omdat ze het belangrijk vindt dat de nadruk ligt op het proces ná zijn dood. Ze schreef namelijk een boek waarin ze, aan de hand van elf inzichten, laat zien hoe je je staande houdt na een vreselijk verlies.

Beklemmender
Toch vindt ze het noodzakelijk om ook te vertellen wáárom ze ooit verliefd werd op de vader van haar zoontje. Ze beschrijft een relatie die langzaam steeds beklemmender werd. “Ik ontmoette hem drie jaar geleden op een warme zomeravond, tijdens een feestje in de buitenlucht. Mijn relatie was net uit en ik had behoefte aan positiviteit. We raakten aan de praat en al snel voelde ik me op mijn gemak. Ik was onder de indruk van zijn brede kijk op de wereld. Hij was niet alleen gevat en intelligent, maar voelde ook goed aan wat ik op dat moment nodig had: een luisterend oor. Hij was complimenteus en maakte me aan het lachen. Toen bleek dat hij ook nog eens goed kon dansen, was ik verkocht. Aan het einde van de avond gaf ik hem mijn telefoonnummer en nog geen week later zagen we elkaar weer.” 

 

'Mijn relatie was net uit en ik had behoefte aan positiviteit'

 

Scheurtjes
Na een paar maanden begon de relatie kleine scheurtjes te vertonen. Shanti: “Het waren vreemde incidenten die er langzaam maar zeker in slopen. Zo was mijn vriend erg dwangmatig in het vertellen dat hij van me hield. Als ik niet meteen hetzelfde terugzei, werd hij boos en liep hij kribbig de kamer uit. Dat zal wel iets met verlatingsangst te maken hebben, dacht ik. Maar steeds vaker werd hij kwaad, dwingend en uitte hij zich onredelijk. Tijdens het uitgaan of gewoon thuis op de bank. In het begin ging ik er flink tegenin. Maar toen we eenmaal samenwoonden, betrapte ik mezelf erop dat ik de confrontatie uit de weg ging, omdat ik geen zin had in de zoveelste ruzie. Daar stond tegenover dat hij lief en zorgzaam was. Hij droeg me op handen, gaf me een goed gevoel over mezelf en stelde me voor aan zijn moeder. Maria was een stijlvolle, intelligente vrouw en we hadden meteen een klik."

Knap ventje
"Toen Elfin werd geboren, leek hij namelijk een trotse, liefdevolle vader.” Shanti’s zoontje kwam via een keizersnede ter wereld. “Ik was zo blij toen ik Elfin eindelijk vasthield. Hij was perfect en helemaal af. Omdat ik veel bloed had verloren en niet kon lopen, verschoonde mijn vriend alle luiers in het ziekenhuis. Hij werd vrolijk van de kirrende geluidjes van Elfin en was duidelijk onder de indruk. In de weken die volgden genoot ik van mijn kleine ventje. Ik gaf hem borstvoeding in bed en ging drie keer per dag met hem wandelen in het park of winkelcentrum. Elfin was niet alleen knap, maar ook supervrolijk. ’s Nachts werd hij geregeld wakker, maar dat vond ik eigenlijk nooit erg, omdat ik hem dan weer uitgebreid kon knuffelen. De eerste weken na zijn geboorte verliepen redelijk rustig, maar er kwam weer een punt waarop zijn vader doorsloeg. Tijdens ruzies smeekte ik of hij rustig wilde doen waar Elfin bij was, en het viel me op dat zijn woede gelukkig nooit op de baby gericht was. Maar doordat hij mij terroriseerde, werd ik met de dag angstiger. Vaak logeerde ik met Elfin bij Maria of bij mijn moeder, totdat ik de knoop doorhakte en besloot bij hem weg te gaan.”

Rustige periode
Vanaf dat moment draaide Shanti’s vriend door. Hij stond een keer woedend voor de deur bij zijn schoonmoeder en bedreigt Shanti. Hij wil haar terug en trekt het erg slecht dat hij zijn zoon niet mag zien. Na een ruzie, waarbij hij Elfin ongevraagd in de auto mee probeert te nemen, duikt Shanti met de baby onder bij haar halfzus Fajah Lourens. Er breekt een rustige periode aan waarin haar ex, onder toezicht van hulpverleners, zijn zoontje mag zien. Wanneer dat een aantal maanden goed lijkt te gaan, wordt besloten dat de aanwezigheid van zijn moeder Maria voldoende is voor een omgangsregeling. Op 22 juli gaat het echter helemaal mis.

Lees het hele verhaal in Vriendin 39.

Wil je het hele verhaal van Shanti lezen? Haar boek Elfin – over liefde, verlies en de kracht in jezelf ligt 26 september in de winkel. 

Reageer op dit artikel

Instagram