Placeholder

Rutger won het eerste seizoen Heel Holland Bakt: ‘Mijn leven is enorm veranderd’

De grootste bakwedstrijd van Nederland is weer bezig: Heel Holland Bakt. Annemarie, Hans en Rutger deden mee en wonnen. Hoe gaat het nu met ze?

De grootste bakwedstrijd van Nederland is weer bezig: Heel Holland Bakt. Annemarie, Hans en Rutger deden mee en wonnen. Hoe gaat het nu met ze?

Rutger (32). Relatie met: Erik (30). Woont in: Hilversum. Rutger won de eerste editie Heel Holland bakt in 2013

De eerste winnaar van Heel Holland bakt, heb je altijd al een voorliefde gehad voor bakken?
“Ja, door mijn ouders is de liefde voor bakken ontstaan. Zij bakten voor elke verjaardag of op een woensdagmiddag een lekkere verse taart of koekjes. Als kind klom ik op het aanrecht om mee te kijken of om te helpen met bakken. Zulke momenten staan van huis uit voor gezelligheid en gemoedelijkheid. Ik denk nog steeds met een glimlach terug aan de eindeloze middagen samen bakken. Als je een versgebakken taart hebt gemaakt, ruikt het zo heerlijk in huis. Het hele gevoel erbij maakt de liefde voor bakken heel groot. Ik ben altijd al fan geweest van The great British bake off. Toen ik een oproep voorbij zag komen voor de Nederlandse versie heb ik mij direct opgegeven. Dat het vervolgens zo uitpakte dat ik nu mijn liefde voor bakken kan combineren en uitoefenen in mijn beroep, had ik nooit durven dromen.”

Wat had je gedaan als Heel Holland bakt niet op je pad was gekomen?
“Dan was ik nog verpleegkundige geweest. Toen ik me inschreef voor Heel Holland bakt, had ik niet het doel om mijn leven te veranderen en niet meer als verpleegkundige te werken. Na Heel Holland bakt heb ik nog drie jaar als parttime verpleegkundige
gewerkt. Toen het beter begon te gaan met het bakken, mijn blog Rutgerbakt.nl en met boeken schrijven, heb ik besloten van mijn hobby mijn werk te maken. En dat vind ik prachtig. Mijn leven is op een positieve manier heel erg veranderd door Heel Holland bakt.”

Wat is jouw favoriete recept?
“Mijn favoriete recept is de appeltaart van mijn moeder. Ik ben gek op appels. Dus het liefst maak ik recepten met een appel als hoofdingrediënt. Dit recept staat ook in mijn boek Bakbijbel en is echt verrukkelijk. Echt een traditionele appeltaart waar iedereen naar smacht.”

Sta je elke dag in de keuken?
“Nee, ik plan mijn werkweek met computerdagen, bedenkdagen en bakdagen. De ene dag ben ik bezig met recepten bedenken en de andere dag sta ik in de keuken. Af en toe geef ik ook workshops. Ik zou het leuk vinden om dat vaker te doen. Als ik dan mijn recepten kan delen met mensen en hen kan inspireren, geeft mij dat echt een goed gevoel. Het leukste vind ik recepten bedenken, nieuwe smaken en foto’s daarvan maken. Ik heb al met veel plezier vijf bakboeken uitgebracht en volgend jaar komt mijn zesde bakboek uit. Het is superleuk als je zo veel mag en kunt bedenken.”

Hoe kom je op je inspiratie?
“Dat komt bij mij overal vandaan. Dingen die ik proef in restaurants of die ik in het dagelijks leven tegenkom. Ik ben net terug van vakantie en doe dan op elke straathoek inspiratie op. In Tsjechië proefde ik onder andere een heerlijke koláce. Dat zijn gevulde ronde koeken met gemalen maanzaad. Die staat nu op mijn lijstje om na te bakken. Daarnaast gaan we elk jaar een lang weekend naar Parijs. Dat is de stad waar ik de meeste inspiratie opdoe om op nieuwe smaken en creaties te komen. Allerlei smaken, vormen en combinaties inspireren mij bij het verzinnen van nieuwe recepten. Als je een paar goede basissen hebt, kun je heel veel kanten op. En dat is het leuke van bakken. Ik vind het fantastisch dat ik door anderen word geïnspireerd, maar vind het nog mooier dat ik met mijn werk mensen kan inspireren en motiveren om te gaan bakken. Dat wat ik nu doe is echt mijn grootste droom. En dat hoop ik nog een hele tijd te doen.”

Wat is jouw belangrijkste tip?
“Bakken is echt precisiewerk.Het is erg belangrijk dat je goed je recept doorleest en netjes werkt. Waarbij je bij koken nog een snufje zout of een kloddertje room kunt toevoegen, moet het bij bakken direct goed zijn als het in de oven gaat. Begin dus vooral met basisrecepten. Als je die onder de knie krijgt, kun je gaan variëren.”

Mmm… de recepten van Rutger lees je in de Vriendin Bakspecial.

Vorige week deelden we het verhaal van Annemarie. Zij won in 2016 en is met iets heel leuks bezig. Lees hier het interview. Volgende week delen we het verhaal van Hans.