Persoonlijke verhalen

Op pad met de boswachter

Ongelooflijk: in de verte zie je de hoge werktorens van de ministeries en hier gaat de natuur gewoon zijn gang. Vriendin loopt tussen de bosdieren een dagje mee met boswachter Jenny in hartje Den Haag.

De eekhoorntjes schieten langs je voeten als je het kantoor van boswachter Jenny (36) zoekt. Aan een grote weg in hartje Den Haag zit een hek verstopt tussen de bomen. Daarachter loopt een smal weggetje dwars door het groen, dat uitkomt bij het schattige boswachtershuisje waar Jenny werkt. Vlak bij de stad, en toch midden in de natuur. De bomen van het Haagse Bos torenen hier hoog in de lucht, ver boven de statige Haagse huizen uit. Jenny staat al in de deuropening op me te wachten: “Leuk zijn die eekhoorntjes, hè? Er zijn er een stuk of 3 die hier elke dag komen. Heel gezellig. Nu het herfst is, zijn ze heel actief noten en zaden aan het verzamelen. Die verstoppen ze op allerlei plekjes, zodat ze straks in de winter genoeg te eten hebben. Het is hier echt een groene oase in de stad.”

Terwijl Jenny het boswachtershuisje in loopt, vertelt ze dat ze al vroeg wist wat ze wilde worden. “Politieagent te paard of zangeres, maar eigenlijk het allerliefste boswachter. Het leek me heel mooi om het gezicht van het bos te zijn. En ook om de hele dag buiten te werken. Dat ligt in de praktijk toch ietsje anders, ik werk voor ongeveer de helft van de tijd binnen in mijn werkschuur. Dat klinkt net iets leuker dan kantoor, vinden wij”, lacht ze. “Ook al heb ik hier mijn computer, is er koffie, en werk ik hier samen met mijn 6 collega’s en is het dus eigenlijk wél een gewoon kantoor. Maar dan midden in het bos. En met een schuur eraan vast met machines en gereed- schappen.” Jenny gaat achter haar computer zitten, terwijl ze vertelt wat haar werk als boswachter inhoudt. 

Lees de hele reportage in Vriendin 41.

Reageer op dit artikel

Instagram