Placeholder

Nadine: ‘Eenzaamheid onder jongeren in nog een groot taboe’

Vriendin geeft tot eind 2018 elke week de BewondeRing aan een vrouw die zich inzet tegen eenzaamheid. De eerste BewondeRing is voor Nadine, psychologe in opleiding én ervaringsdeskundige. 

Vriendin geeft tot eind 2018 elke week de BewondeRing aan een vrouw die zich inzet tegen eenzaamheid. De eerste BewondeRing is voor Nadine, psychologe in opleiding én ervaringsdeskundige. Zij organiseert een dag voor eenzame jongeren en jongvolwassenen in Venlo.

Niet veel mensen durven er open over te praten, want er rust nog steeds een taboe op eenzaamheid. Deze week schrijven wij over vrouwen die wel open zijn over eenzaamheid. Heb je het verhaal van Marjorie al gelezen? Zij vertelt over haar eenzame gevoelens, omdat ze geen vriendinnen heeft.

De Bewonder-ring 
Ook vertelt Nadine haar verhaal in onze nieuwe rubriek, waarin we vrouwen interviewen die zich inzetten tegen eenzaamheid. Voor hun inzet belonen wij ze met een speciaal voor Vriendin ontworpen ring. De ring is ontworpen door tweelingzussen Anne en Esther van Vedder & Vedder.

Jij hebt je ook eenzaam gevoeld, toch?
“Klopt. Bij eenzaamheid wordt meestal gedacht aan een gebrek aan contacten, maar je kunt ook emotioneel eenzaam zijn. Ik werd omringd door lieve vrienden en familie, maar toch voelde ik me alleen. Ik miste diepgang in het contact met mensen om me heen. Om de leegte op te vullen, zocht ik het geluk buiten mezelf. Ik shopte veel en ging vaak uit.”

Hoe lukte het jou om die eenzaamheid op te lossen?
“Door eerlijk naar mezelf te kijken. Mensen willen zich niet eenzaam voelen. Ik ook niet. Toch is het goed om bij je gevoel stil te staan en te onderzoeken wat daar achter ligt. Pas toen ik niet meer vluchtte in winkelen en uitgaan en durfde te erkennen dat ik eigenlijk best eenzaam was, lukte het me die oorzaak te vinden. Door de scheiding van mijn ouders miste ik een familiegevoel. Ik hou van harmonie en vond het lastig dat ons gezin uit elkaar viel. Hier sprak ik niet over. Mijn ouders hadden het al moeilijk genoeg, vond ik. Doordat ik mijn emoties wegstopte, voelde ik geen verdriet, maar ook geen blijdschap. Toen ik durfde te praten over wat ik had gemist, met mijn ouders en andere mensen om me heen, luchtte dat ontzettend op en kwam ik weer in contact met mijn gevoel.

Ik wist toen ook weer waar ik blij van werd: van schrijven en fotograferen. Mijn lege gevoel verdween toen ik aandacht schonk aan mijn passies. Mijn eenzaamheid had dus niets te maken met mijn omgeving, maar alles met mezelf. Nu zie ik eenzaamheid als een waardevolle les. Ik heb er veel door geleerd over mezelf.”

Is eenzaamheid onder jongeren een thema?
“Absoluut. Er ligt alleen een taboe op, waardoor er niet veel over wordt gepraat. Uit onderzoek blijkt dat 33 procent van de jongeren tot 24 jaar zich eenzaam voelt. Eenzame jongeren hebben meestal een lager gevoel van eigenwaarde. Door social media krijgen ze dagelijks talloze perfecte plaatjes en blije berichten te zien, waarmee ze zich – bewust of onbewust – vergelijken. Veel jongeren voelen zich alleen omdat hun leven niet zo perfect is. Ik denk dat het voor hen belangrijk is om zich te realiseren dat perfectie niet bestaat en de oplossing júist ligt in het durven tonen van imperfecties. Toen ik begon te delen wat ik dacht en voelde, leerden anderen mij écht kennen en ontstonden die diepgaande contacten waar ik zo naar verlangde.”

Wat doe jij om eenzame jongeren te helpen?
“In de Week van de Eenzaamheid, van 27 september tot en met 6 oktober, worden overal in het land Kom erbij-dagen georganiseerd. Dit zijn dagen waarop mensen activiteiten organiseren om eenzaamheid tegen te gaan. Samen met een aantal andere vrijwilligers verzorg ik 29 september speciaal voor jongvolwassenen zo’n dag in Venlo. Tijdens de dag kunnen ze workshops volgen op het gebied van mindfulness, creativiteit en verbinding maken met zichzelf en hun omgeving. Er is ook iemand die ‘free hugs’ uitdeelt, maar langskomen voor een kop thee en een praatje kan natuurlijk ook. Het is vooral de bedoeling dat we een gezellige dag hebben met elkaar.”

De kom erbij-dag
De Kom erbij-dag die Nadine organiseert, heeft een eigen Facebookpagina: ‘Kom je naast me zitten? Samen tegen Eenzaamheid’. Meer informatie over de Week van de Eenzaamheid en de Kom Erbij-dagen bij jou in de buurt, vind je op samentegeneenzaamheid.nl.

Vind een vriendin!
Zoek jij ook een nieuwe leuke vriendschap? Gewoon omdat je een vriendin mist waarmee je alles kunt delen? Gelukkig bestaan er verschillende platformen om een vriendschap online te vinden. Je kunt een oproep plaatsen hier op Vriendin.nl/vriendschap, maar je kunt ook terecht op Vriendinnenonline.nl.