Persoonlijke verhalen

Musicalster Anouk van Nes: ‘Het leven is lichter als je liefde hebt’

Musicalster Anouk van Nes (46) heeft een bewogen periode achter de rug. Ze bleef ongewild kinderloos, is gescheiden, vond een nieuwe liefde en kreeg twee nieuwe heupen. “Ik ben nu af van grote dromen. En dat voelt wel zo rustig.”

Je kreeg dit jaar twee nieuwe heupen.
“Ja. Ik kreeg pijn in mijn heupen. Omdat ik danseres ben geweest, dacht ik eerst aan een blessure. Op advies van een orthopeed ging ik eerst trainen. Maar de pijn werd steeds erger. In het ziekenhuis vroegen ze zich af of ik misschien artrose in mijn heupen had.”

Je bent 46. Dan ben je toch veel te jong voor artrose?
“Inderdaad. Maar ik bleek het wel te hebben. Artrose komt meer voor bij oudere mensen. Dat ik het kreeg, was pech. Al is het proces misschien versneld door mijn dansachtergrond. Ik kon geopereerd worden, maar de artsen stelden dat het liefst zo lang mogelijk uit. Ik zat ook niet te wachten op zo’n zware operatie, maar ik kreeg al snel zo veel pijn dat ik niet meer kon traplopen of boodschappen doen. Ik kon de straat niet eens uit, vijf minuten lopen was al te lang. Als je continu pijn hebt, wil je in een hoekje kruipen en verdwijnen. Je wordt helemaal gek. Ik speelde nog in de voorstelling De tweeling, maar dat hield ik niet vol. Ik dacht dat ik nooit meer beter zou worden. Ik vond het lichamelijk zwaar, maar geestelijk ook. Toen ik van de pijn nauwelijks meer kon ademhalen, wilde ik graag geopereerd worden.”

Wat vond je geestelijk zwaar aan de pijn?
“Dat je niet zo snel kunt als je geest wil. Ik ben ongeduldig, en dat ik opeens geduld moest hebben, vond ik moeilijk. En ik moest eraan toegeven. Als ik te ver ging, hield mijn lijf ermee op. Soms moest ik daarvan huilen. Mijn vriend zei dan dat ik een uurtje moest gaan liggen, daar knapte ik van op. Mijn lijf heeft mijn geest echt geleerd geduldig te zijn. Dat was een bittere les, maar ook een spirituele. Ik ben er een ander mens door geworden. Het maakt
je prioriteiten helder.”

Hoe zijn je prioriteiten veranderd?
“Mijn partner komt nu op de eerste plaats. Dat had ik daarvoor echt minder. Heel eerlijk gezegd denk ik dat mijn werk altijd op één stond. Ik voel daar nog steeds een gigantische liefde voor…” Ze schiet vol. “Maar ik durf de liefde voor mijn partner nu toe te laten. Ik besef dat het leven lichter is als je liefde hebt. En dat zet veel dingen in een ander perspectief.” 

Toch sta je in december alweer in een nieuw theaterstuk: Opvliegers, een comedy met de overgang als rode draad. Heb je daar zelf al last van?
“Het is beginnende. Af en toe krijg ik het ’s nachts heel warm en sla ik het dekbed van me af. Maar dat is het enige. Ik ben me er wel van bewust dat ik ouder word. Hoe kan ’t ook anders, met een leesbril en twee nieuwe heupen.

Lees het hele interview met Anouk van Nes in Vriendin 47. 

Reageer op dit artikel

Instagram