Persoonlijke verhalen

Monique en Edwin over hun liefde voor elkaar

Ze kregen het afgelopen jaar met ups én downs te maken. Maar Monique van de Ven (63) en Edwin de Vries (65), de drijvende krachten achter het succes van tv-serie Dokter Deen, kunnen wel tegen een stootje. “Ons blaas je echt niet zo snel omver.”

Actrice Monique van de Ven en haar man, scenarioschrijver, regisseur en acteur Edwin de Vries, laten zich makkelijk fotograferen. Als volleerde modellen volgen ze de aanwijzingen op van de fotograaf. De twee zijn eind dit jaar alweer dertig jaar samen, waarvan 25 jaar getrouwd. En dat merk je aan alles. Ze zijn niet alleen liefdevol en verzorgend naar elkaar toe, maar ook eerlijk. Op het moment is Monique te zien als Dokter Deen in het derde seizoen van de gelijknamige tv-serie van omroep Max. Edwin schreef mee aan het script en deed een groot deel van de regie. Dokter Deen is nog altijd een kijkcijferkanon. Wekelijks trekt de serie zo’n 2,3 miljoen kijkers. Vlieland zelf wordt inmiddels overspoeld door mensen die alle locaties willen zien waar Dokter Deen wordt opgenomen.

Hoe verklaren jullie het succes?
Edwin: “De serie straalt een heel lekker, Nederlands gevoel uit. Mensen herkennen het echt als een puur Hollands product. Dat is de aantrekkingskracht van Dokter Deen. Je kunt wel allerlei Amerikaanse series gaan vernederlandsen en bewerken, maar dat is toch anders.” Monique: “Vlieland is natuurlijk ook een prachtige locatie. Het is Nederland in het klein. Je krijgt een nostalgisch gevoel als je op het eiland bent. Zulke dingen werken allemaal mee. Voor de Vlielanders zelf was het in het begin trouwens wel even aftasten. Zo van: wat gaat dit worden? Inmiddels zijn ze heel blij met de serie. Inwoners figureren, verhuren hun tractor en als we op het strand draaien, komen ze kijken. Vlieland is door Dokter Deen een stuk populairder geworden. Dat is een mooi bijeffect van de serie.”

Zelf komen jullie al jaren op Vlieland.
Monique: “Klopt. We hebben er een tweede huis. Het is er heerlijk. Dingen hoeven niet, moeten niet. Er is geen post. Weet je, ik neem vaak niet eens een computer mee. Ik voel op het eiland een soort vrijheid die anders is dan thuis. Al is dat natuurlijk wel veranderd sinds we hier de serie opnemen. Maar vind ik dat erg? Nee. Niet echt.”
Edwin: “Doordat we hier nu ook werken, zijn we misschien wel meer een van hen geworden. Ik bedoel, 
we zijn echt Vlielanders aan het worden. Ik ben dol op het eiland en hou vooral van het bijzondere licht. Het is mooi, helder en magisch. We wonen vlak achter de duinen. Als je die op loopt, zie je de zee. Als ik op Vlieland ben, wil ik elke dag even de zeelucht opsnuiven.

Lees het hele interview met Monique en Edwin in Vriendin 2 van deze week.

Reageer op dit artikel

Sandraa

Het lijken me hele vriendelijke, lieve mensen. Mooi dat hun relatie zo sterk is !

Beantwoorden

Instagram