Persoonlijke verhalen

Miljuschka Witzenhausen: ‘Ik creëer mijn eigen kersttradities’

Televisiekokkin Miljuschka Witzenhausen (32) woont samen met Philip (32). Sinds de komst van zoon Rembrandt (7) en dochter Felina (5) is ze haar eigen kersttradities gaan creëren. “Ik speel mini-restaurantje, dat vind ik leuk.”

Miljuschka: “Mijn vader kon goed koken. Die creativiteit heb ik van hem geërfd. Op mijn elfde verdween hij uit mijn leven. Mijn moeder is wars van alles wat met het huishouden te maken heeft. Ze eet net als de rest van mijn familie het liefst aardappels, vlees en groenten, ook met Kerst. Het spannendste wat we vroeger aten, was een advocaatje met slagroom aan het einde van de avond. Met Kerst aten we regelmatig met de hele familie bij een Van der Valkrestaurant. Ik kan me nog herinneren dat we daar een keer eindeloos zaten te wachten. Ik was net aan het puberen en had daar natuurlijk totaal geen zin in. Op een gegeven moment besloot de familie om weg te gaan en niet te wachten op het hoofdgerecht. We haalden patat met frikandellen bij de snackbar bij mijn oma om de hoek. Dat vond ik schitterend; dat soort herinneringen blijven me bij. Al aten we ook weleens in een lekker restaurant, hoor. Zeker toen mijn moeder wat meer ging verdienen, omdat ze al wat langer advocaat was en haar studieschuld had afbetaald.”

“Vanaf het moment dat ik kinderen kreeg, wilde ik…
mijn eigen kersttradities creëren. De hele familie eet nu op Kerstavond bij mij. Mijn oma gaat die dag naar de kapper en iedereen doet zijn best om er netjes uit te zien. Mijn voorbereiding op die Kerstavond begint al langer van tevoren. Als ik in november ergens glühwein ruik, geeft me dat echt het kerstgevoel. Dan voel ik dat het weer begint.”

“Ik maak elk jaar hetzelfde…
kerstkalkoen en spruitjes met kastanjes, spek en salie. En ik zet veel salades op tafel, en verschillende soorten aardappels. Krokant gebakken in de oven, in ganzenvet met kruiden, maar ook gratin dauphinois, dus zeg maar de zelfgemaakte versie van Aardappel Anders. En ik maak altijd een enorm toetjesbuffet. Daarop staan sowieso twee soorten cheesecake, ik maak zelf ijs en iets van een chocoladetaart of een croquembouche – een soesjestaart. Het is maar net hoe mijn pet staat.” “Kerst is voor mij het moment waarop je samenkomt met familie en dat alleen maar draait om eten. Ik speel dan eigenlijk mini-restaurantje, dat vind ik leuk. Zo moet je het ook benaderen, vind ik. Je krijgt veel mensen over de vloer die je te eten wilt geven, maar je wilt zelf ook aan tafel zitten en niet de hele tijd in de keuken staan.”

“Stress tijdens het kerstkoken heb ik niet meer,
omdat ik me aan een vast stramien houd. Ik adviseer mensen ook altijd om met Kerst iets te maken wat ze al eerder hebben gemaakt. Daarbij is een goede voorbereiding belangrijk.Twee weken van tevoren bestel ik alles altijd al, bij de groente- man en de poelier. Dan weet ik zeker dat het er is. Een paar dagen voor Kerst haal ik het op, en de dag voordat de kerstgekte begint, snijd ik alles en leg ik alles klaar. Als ik bijvoorbeeld een saus maak, weeg ik de boter af die ik nodig heb, de kruiden, de wijn, en dat zet ik in bakjes op elkaar. Daar schrijf ik dan op wat het is. En ik begin alvast met de toetjes.Veel taarten kunnen prima later worden afgebakken en een cheesecake kan koud staan.”

Meer lezen
Wat is er veel gebeurd dit jaar! BN’ers en minder bekende Nederlanders vertellen over hun jaar in Vriendin 51. Lees hier de hele week hun verhalen. 

Foto: Fiona Ruhe

Reageer op dit artikel

Instagram