Persoonlijke verhalen

Manja: ‘Ik was de eerste vrouwelijke F-16-piloot ter wereld’

Manja (52) werkte jaren in het leger, waar ze vloog in een F-16. Ze stapte over naar de burgerluchtvaart en is nu gezagvoerder van een Boeing 737. “Het blijft een mannenwereld, maar ik pas er prima tussen.”

In het holst van de nacht gaat vaak haar wekker en rijdt Manja even later vanuit Lemmer naar Schiphol. Vanaf de luchthaven brengt ze passagiers met een Boeing 737 naar hun bestemming. Als Manja vertelt dat ze bij Transavia werkt, denken mensen vaak dat ze stewardess is: “Ze kijken ervan op dat ik piloot ben. Er hangt zelfs glamour rondom het beroep, terwijl ik daar zelf niets mee heb. Het gaat mij om het vliegen, het sturen: zo’n groot ding met 190 man aan boord de lucht in trekken en zorgen dat het veilig en op tijd aankomt, prachtig. Ik vind het leuk om iets te dóén.”

Aardig zelfstandig 
Na een drukke dag, waarop ze bijvoorbeeld heen en weer naar Kreta of de Canarische Eilanden is gevlogen, pakt Manja thuis haar rol als moeder van drie puberzonen op. Ze maakt het gezellig en doet het huishouden, waarbij haar zonen ook hun handen uit de mouwen steken. “Daarna duik ik mijn bed in om weer t en uitgerust te zijn voor de volgende vlucht. Het vergt veel planning, maar gelukkig kan ik vaak een beroep doen op mijn familie, vrienden en oppas. Met de vader van mijn kinderen heb ik co-ouderschap, waardoor mijn zonen afwisselend bij hem en bij mij zijn. Ze zijn inmiddels ook aardig zelfstandig, zetten zelf hun wekker, maken hun eigen ontbijt. En veel gaat via briefjes die ik voor ze achterlaat.”

Best stoer
Manja werkt sinds zeventien jaar als piloot in de burgerluchtvaart, maar was ooit de eerste vrouwelijke straaljagerpiloot ter wereld. Haar zonen vinden dat best stoer, al hebben ze het er niet vaak over. “Voor hen is het normaal”, vertelt Manja. “Ze zijn ermee opgegroeid en scheppen er niet over op tegen hun vrienden. Maar de oudste van achttien is inmiddels wel besmet geraakt met het vliegvirus; hij wil ook straaljagerpiloot worden en is bezig met de selectie.”

Speciaal voor Vriendin heeft Manja haar straaljagerpak nog een keer aangetrokken (zie foto hierboven).  

Lees het hele verhaal van Manja in Vriendin 23

De Nederlandse Veteranendag
Op 24 juni 2017 is de jaarlijkse Nederlandse Veteranendag. Bij dit evenement worden 115.000 militairen bedankt voor hun inzet in dienst van de vrede, nu en in het verleden. De Veteranendag start met een ceremonie in de Ridderzaal, waarbij ook Manja als veteraan aanwezig zal zijn. 

Reageer op dit artikel