Persoonlijke verhalen

Lotte: ‘Net als bij mensen is overgewicht bij dieren een veelvoorkomend probleem’

Lotte (34) geeft voedingsadvies aan mensen én dieren. “Veel klachten ontstaan doordat we te veel eten en te weinig bewegen. En dat geldt ook voor dieren.”

Lotte: “Vroeger wilde ik altijd dierenarts worden. Achteraf is het jammer dat dat niet is gelukt. Maar het was deels mijn eigen schuld: in de eerste jaren van mijn middelbare school deed ik liever leuke dingen met vrienden dan dat ik huiswerk maakte. Op mijn zestiende gebeurde er iets wat mijn leven voorgoed zou veranderen: vanuit het niets kreeg ik een zware migraineaanval. Er zijn verschillende typen migraine: de een kan bijvoorbeeld geen licht verdragen, de ander moet overgeven. Zelf had ik veel pijn en zag ik aura’s: vlekken die vergelijkbaar zijn met wat je ziet als je in de flits van een camera hebt gekeken. Het voelde als kortsluiting in mijn hersenen. Na die eerste aanval volgden er meer: vanaf dat moment had ik drie keer per week migraine, de rest van de week had ik bijna elke dag ‘gewoon’ hoofdpijn. De aanvallen werden niet minder, maar juist erger. Ik wilde van alles, maar ik kon niks. Natuurlijk ging ik naar de huisarts, die me doorstuurde naar de hoofdpijnpoli. Maar dat leverde weinig op. De artsen zeiden, zoals bij zo veel mensen met wie ze geen raad weten, dat het waarschijnlijk stress was. En ze schreven pijnstillers voor. Maar dat waren er zo veel, dat ik daar ook weer hoofdpijn van kreeg. Zo’n constante hoofdpijn haalt de lol van alles af. Als je altijd een zeer lijf hebt, ben je gewoon niet blij. Ik ben eigenlijk een heel optimistisch mens, maar zoiets krijgt je er echt onder.”

'Toen ik geen suikers en andere zoetstoffen meer nam, voelde ik me zo veel beter' 

Hoofdpijnvrij
“Ik was altijd op zoek naar een manier om van mijn migraine af te komen. Ik kwam in contact met een Duitse natuurarts. In die vijftien jaar daarvoor had ik van alles geprobeerd om van mijn migraine af te komen. Er moest toch íets zijn wat mij kon helpen, dacht ik steeds. Ik wilde bij hem in behandeling, maar voordat dat kon, moest ik eerst een tijdlang een bepaald dieet volgen. Ik moest onder andere voedsel mijden waarin smaakversterkers zitten. Het was ongelofelijk wat er toen gebeurde: voor het eerst sinds mijn zestiende had ik een aantal dagen geen hoofdpijn meer, en ook mijn migraine werd een stuk minder. Er ging een wereld voor me open. Ik vond het zo interessant wat er gebeurde, dat ik meer wilde weten over de kracht van voeding, de bijwerkingen van smaakversterkers en wat er gebeurt als je ook geen suiker meer eet. Toen ik namelijk ook geen suikers en andere zoetstoffen meer nam, voelde ik me nog beter. De behandeling bij die natuurarts heb ik niet meer gehad. Ik wist inmiddels al aardig wat over het effect van voeding op dieren en besloot me nog verder te verdiepen in effecten van voeding op mensen. Ik startte met een opleiding voedingsleer. Intussen veranderde mijn leven nog meer toen ik op aanraden van mijn huisarts bètablokkers ging slikken. Een heftig medicijn, maar in combinatie met mijn nieuwe dieet voelde het alsof het licht aanging. Voor het eerst in al die jaren was ik tien dagen achter elkaar helemaal hoofdpijnvrij. Ongelofelijk.”

Lees het hele verhaal van Lotte in Vriendin 28.

Foto: Marjolein Volmer

Reageer op dit artikel

Instagram