Placeholder

Lodewijk Hoekstra: ‘Mensen raken steeds verder verwijderd van de natuur’

In woonmaand oktober vertelt tv-tuinman Lodewijk Hoekstra (42) over hoe hij opgroeide op een boerderij in de polder, met kippen, een ezeltje en weilanden vol bloemen. “Als je al jong de schoonheid van de natuur ziet, raak je dat niet meer kwijt.”

In woonmaand oktober vertelt tv-tuinman Lodewijk Hoekstra (42) over hoe hij opgroeide op een boerderij in de polder, met kippen, een ezeltje en weilanden vol bloemen. “Als je al jong de schoonheid van de natuur ziet, raak je dat niet meer kwijt.”

Tuinman Lodewijk Hoekstra zit ­midden in de opnames voor De grote tuinverbouwing. Het lukt hem maar nét om tijd vrij te maken voor dit ­interview. Hij praat snel, spontaan en makkelijk. Wanneer de tuinrubriek in Vriendin ter sprake komt (“Wat goed, ik ben helemaal voor meer aandacht voor groen”), steekt hij direct van wal. “Ik merk dat mensen steeds verder verwijderd raken van de natuur. Veel mensen vinden slakken en spinnen eng, en tuinen liggen vaak vol met tegels en kunstgras.”

Groen en duurzaam, dat is helemaal jouw ding, toch?

“Jazeker, ik ben een man met een missie. Ik ben door mijn werk steeds meer gaan leren over duurzaamheid. Sommige planten zijn bijvoorbeeld ­helemaal niet zo groen. Een hommel kan zomaar dood neervallen nadat hij op een lavendelplant heeft gezeten die net uit het tuincentrum komt. In zo’n plastic pot zit soms potgrond met bestrijdingsmiddelen en groeiremmers, je wilt het niet weten. En dat allemaal omdat we grote planten willen met grote bloemen. Als we het zo doen, komt het niet goed met de wereld.”

Hoe moet het dan wel? 
“Je kunt in het tuincentrum vragen welke planten duurzaam gekweekt zijn. Of koop gewoon een klein plantje in het voorjaar, dat wordt vanzelf groot. Ik vind dat mensen zich meer bewust van duurzaamheid zouden moeten zijn. Of het nou om een plant gaat, een tegel of hout. Dat je je ­afvraagt: waar komt iets vandaan, hoelang gaat het mee, is het geïmpregneerd, wat is het effect ervan op de natuur? Wil je met jouw tuin iets bijdragen aan de natuur? Dat kan namelijk: je tuin kan een ecologische stapsteen worden. Door bijvoorbeeld regenwater in een ­regenton op te vangen, planten in de tuin te zetten die vlinders aantrekken, een groen dakje op je schuur te maken. Je kunt best veel doen op een simpele manier. Of laat een hoek lekker ­verrommelen: blaadjes en takjes zorgen namelijk voor een levende bodem.”

‘Mensen kennen mij als de blije tuinman’

En daar zijn egeltjes ook dol op, toch? 
“Ja! Dat is toch geweldig, een egel in je tuin? Het moet allemaal ook niet te zwaar zijn. Laten we vooral genieten van groen.”

Je maakt nu De grote tuinverbouwing. 
“Ja, ik ben toch weer op tv. Twaalf jaar lang heb ik met plezier in Eigen huis & tuin gezeten. Ik ging er weg omdat ik meer wilde doen met duurzaamheid en groen, en vond dat het programma daar te weinig ruimte voor gaf. Toen ben ik voor mezelf begonnen.”

Wat moedig, zo’n rigoureuze stap.
“Je laat inderdaad wel je inkomen los, je gevoel van veiligheid. Maar het mooie is dat er dan vanzelf weer iets nieuws komt. Zo werkt het ook in de natuur: daar zorgt alles voor elkaar en is alles met elkaar in balans. Als je in een bos een boom weghaalt, groeit er gewoon weer iets nieuws. Weet je, de wereld waarin wij leven, waarin mensen steeds meer willen hebben, bedrijven moeten groeien en meer omzet moeten maken, dat kán eigenlijk helemaal niet. Dat is niet natuurlijk. We moeten terug naar de balans. We moeten niet egodenken en onszelf boven de natuur plaatsen, we moeten ecodenken. Wij zijn ook onderdeel van het systeem.”

Jeetje, je hebt echt een boodschap…
“Ja, mensen kennen mij als de blije tuinman, maar ik heb ook wel wat te zeggen, haha. Lang verhaal kort: ik werd dit jaar gebeld. Tuinman Rob Verlinden (66) ging minder doen in Robs grote tuinverbouwing en de producenten wilden iets met duurzaamheid. Of ik dat wilde doen. Toen ik zestien was, heb ik een bijbaantje bij Rob gehad, daarna volgde ik hem op bij Eigen huis & tuin en nu volg ik hem weer op. Rob is, dat zegt hij zelf ook, van de generatie kunstmest en gif. Maar hij vindt het goed dat ik bij het programma kom om meer over duurzaamheid te vertellen. Daar ben ik trots op.”

Lees het hele interview met Lodewijk in Vriendin 41.