Placeholder

Lion: ‘Hoe kan één xtc-pil mijn dochter fataal zijn geworden?’

Lions (49) dochter Renate (21) was altijd een van de verstandigsten in haar vriendengroep. De schok was dan ook enorm toen Lion hoorde dat Renate was overleden na het slikken van xtc. “Ik had Renate kunnen waarschuwen, maar ze deed nooit ondoordachte dingen.”

Lions (49) dochter Renate (21) was altijd een van de verstandigsten in haar vriendengroep. De schok was dan ook enorm toen Lion hoorde dat Renate was overleden na het slikken van xtc. “Ik had Renate kunnen waarschuwen, maar ze deed nooit ondoordachte dingen.”

‘Verbijsterd keek ik de agenten aan. Renate overleden? Dit kon toch niet waar zijn?’

Lion: “Op zaterdagochtend 18 april 2015 schrok ik wakker van de deurbel. Het was pas halfzes, wie kon dat nou zijn? Mijn man Bernard (55) en ik deden de deur open, er stonden twee politieagenten. Zij vroegen of er nog meer mensen thuis waren en of die dan ook naar beneden konden komen. We riepen onze zoon Joeri (21), die ik eerder die nacht had horen thuiskomen van het uitgaan. Ik vermoedde dat hij iets had uitgespookt. Onze dochter Renate kon het niet zijn, want die logeerde bij een collega. Maar toen we eenmaal in de woonkamer zaten, zeiden de agenten: ‘Uw dochter is overleden.’ Verbijsterd keek ik ze aan. Renate overleden? Dit kon toch niet waar zijn?”

Geen zorgen
“Renate was een lieve meid. Het was haar droom om leerlingen in het speciaal onderwijs te begeleiden. Ze studeerde pedagogiek en was perfectionistisch: een zeven was niet goed genoeg. Ze had een grote vriendengroep, jongens en meiden die ze al sinds de brugklas kende.
Ze kwamen vaak bij ons over de vloer en veel van hun ouders kende ik goed. Nooit heb ik me zorgen gemaakt om Renate. Ze deed alles weloverwogen. Ze dronk alcohol, maar wist precies waar haar grens lag. Ik heb haar nooit dronken thuis zien komen. En roken, daar was ze fel op tegen. Ze vond het vies en ongezond. Over drugs heb ik nooit met haar gesproken. Ik weet nog dat ze rond haar negentiende een keer thuiskwam van stage. Ze werkte op een school met leerlingen tussen de twaalf en zestien jaar. Ze zei dat een aantal van hen drugs gebruikte. ‘Welke kick zouden ze dan voelen?’ vroeg ze zich hardop af. Ik ging er niet op in. Ik had het idee dat ze dat uit nieuwsgierigheid zei, dat ze benieuwd was wat haar leerlingen ervoeren. Niet dat ze zelf de intentie had om drugs te proberen.”

'Ik was in shock en ook mijn man en zoon konden het niet bevatten'
 

Ongeloof
“Toen de politie vertelde dat xtc vermoedelijk een rol speelde bij haar overlijden, wist ik niet wat ik hoorde. Xtc, mijn dochter? Ik had haar ’s middags en ’s avonds nog telefonisch gesproken. Ze had gezegd dat ze na haar werk, een bijbaantje in een callcenter, wat ging eten met een vriend. Daarna zou ze bij een collega in Eindhoven blijven slapen. Zoals altijd hield ze me op de hoogte van wat ze deed. En nu was ze overleden? Door drugs? Ik was in shock en ook mijn man en zoon konden het niet bevatten. Als verdoofd zaten we op de bank, terwijl de politie het verhaal vertelde. Renate was aangetroffen in een appartement in Valkenswaard. Daar had ze de avond doorgebracht met vier jongens die ze kende, onder wie een klasgenoot en twee oud-collega’s.

Xtc: signalen waar je op moet letten volgens de deskundigen

Om de vier jaar wordt onderzoek gedaan naar gebruik van alcohol en drugs onder scholieren. Uit het laatste onderzoek uit 2014, blijkt dat 0,6% van de scholieren tussen de 12 en 16 jaar de laatste maand xtc had gebruikt*. Vorig jaar is het gebruik van drugs specifiek onderzocht onder bezoekers van feesten, festivals en clubs. Daaruit blijkt dat xtc een typische partydrug is. Maar liefst 21,6% van de bezoekers had de laatste maand xtc gebruikt. Marion Kooij is preventiewerker bij Brijder Jeugd en volgens haar is het voor ouders lastig om signalen van xtc-gebruik bij hun kind te herkennen. Marion: “Alleen als je kind onder invloed is, zie je dat zijn pupillen verwijd zijn en dat hij veel met zijn kaken maalt. Maar de meeste jongeren gaan pas naar huis als die symptomen zijn afgenomen. Iemand kan daarna, zoals wij het noemen, last hebben van een Terrible Tuesday. Een dinsdagmiddag-dip. Als je kind op zaterdag uit is geweest en xtc heeft gebruikt, is dinsdag alle serotonine in de hersenen opgebruikt. Je kind kan dan moe zijn, rillerig en wat chagrijnig. Dat kan duiden op een griepje. Maar als je dit gedrag steeds opnieuw herkent nadat je kind is uitgegaan, zou er een lampje moeten gaan branden.” Volgens Kooij helpt het niet zo veel om je kind voor drugs te waarschuwen. Het belangrijkste is om interesse te tonen en het gesprek met hem of haar aan te gaan. “Vraag je kind: je gaat binnenkort naar een feest, denk je dat daar drugs zijn? Wat vind je daarvan? Wat denk je dat de gevolgen kunnen zijn en zou dat jou ook kunnen overkomen? Op die manier laat je merken dat het onderwerp bespreekbaar is en verleid je je kind om er meer over na te denken. Als je twijfelt over gebruik van je kind, kan je voor meer informatie terecht op onze website www.brijderjeugd.nl

Lees het hele verhaal van Lion in Vriendin 20 en praat mee op het forum