Persoonlijke verhalen

Selma sloot een lening af om een cadeau voor haar kinderen te kopen

Dat ze het thuis niet breed hebben, daar heeft Selma (44) zich bij neergelegd. Maar dat ze keer op keer haar kinderen moest teleurstellen vindt ze vreselijk. “Ik zou niets liever willen dan ze eens een keer enorm verwennen.”

Selma: “Mijn zus Marlies vond het belachelijk, toen ze hoorde wat ik heb gedaan. Ook zij heeft het niet breed, ze zit zelfs in de schuldsanering. Zij kan zich er dan ook niets bij voorstellen dat ik voor zoiets als een Xbox een lening zou afsluiten. ‘Een spelcomputer is toch geen eerste levensbehoefte?’ riep ze, toen ik het haar opbiechtte. Klopt. Maar wel heel gewenst als je twaalf en elf bent en al je vriendjes er één thuis hebben. Maar dat snapt zij niet, want ze heeft geen kinderen. Ze weet niet hoe verscheurd je als moeder raakt als je je kinderen elke dag weer moet teleurstellen, en hoe ik me verheug op twee blije koppies als ze straks eindelijk hun innig gewenste spelcomputer onder de kerstboom mogen uitpakken.”

Geen FIFA maar ganzenbord

“Mijn dochter Patricia speelt hier nog wel met vriendinnetjes, met mijn oude Barbies of verkleedkleren, maar mijn zoon Daniël neemt nooit vriendjes mee naar huis. Hij spreekt wel af bij anderen, maar schaamt zich voor onze oude tv en tweedehands Lego en Playmobil. Volgens hem veel te kinderachtig als je twaalf bent en al in groep acht zit. In zijn klas gaat het alleen maar om Fortnite, GTA en Minecraft en al zijn klasgenoten hebben een Playstation, Xbox of Nintendo. Of op zijn minst een tablet. Als Daniël bij een vriendje heeft gespeeld komt hij helemaal enthousiast thuis en vertelt hij over Fortnitedansjes die hij heeft geleerd en over de monsters die hij heeft verslagen. Daniël heeft me al vaak gevraagd wanneer wij een spelcomputer kopen. Hij zou niets liever willen dan thuis ook gamen. En ook Patricia wil thuis dance-spelletjes kunnen doen.”

Geen extraatjes

“Het is iedere keer weer pijnlijk ze te moeten teleurstellen, omdat het financieel niet haalbaar is. Mijn man heeft een uitkering van 950 euro en ik verdien met kassawerk in de supermarkt tussen de 800 en 1000 euro per maand. Hiermee komen we maar net rond. Onze medische kosten zijn hoog en daarbij zijn opgroeiende kinderen duur. Er is gewoon amper geld voor extraatjes. Ik leg Daniël en Patricia altijd uit waarom het niet kan en ze zeggen dat ze het snappen, maar toch zijn ze iedere keer weer hevig teleurgesteld.”

Kerst met familie

“Vorig jaar kerst spande de kroon. We vierden kerst bij mijn schoonouders en Marcels broer kwam ook met zijn vrouw en kinderen. Marcels broer werkt in de bouw en klust daarnaast veel zwart bij. Daardoor hebben zij het financieel goed. Vooraf maakten we de afspraak: ieder koopt drie cadeautjes voor het eigen kind, opa en oma geven een nieuwe pyjama en een klein cadeau erbij en dan kopen we ook nog iets van ongeveer tien euro voor het neefje en nichtje. Mijn zwager weet dat wij het niet zo breed hebben en we hoopten dat ze daar rekening mee zouden houden. Ook bij de cadeaus voor hun eigen kinderen. Dat gebeurde helaas niet.”

Jaloers

“Terwijl mijn kinderen het moesten doen met een bordspel, een klein doosje Lego en LOL-poppetjes, kregen onze twee neven allebei de nieuwste FIFA-game á 60 euro plus twee andere PlayStation spelletjes. Ze hebben thuis allebei een eigen spelcomputer op hun kamer staan. Mijn kinderen keken jaloers naar de games, maar ze werden achteloos in een tas gegooid. Ze keken er nauwelijks meer naar om. Ik zag dat ze de door mij gekochte kaartspellen ook maar zo-zo vonden. Voor Daniël was het extra zuur dat zijn neven wél de gewenste spellen kregen. Hij probeerde het niet te laten merken, maar ik zag dat hij een paar keer moest slikken. Daardoor zat ik ook met een brok in mijn keel.”

Lees ook: ‘De vriendin van mijn vader maakt stiekem zijn geld op’

Elk dubbeltje omdraaien

“Nu weet ik heus wel dat geluk niet in mooie spullen en grote cadeaus zit. Dat de qualitytime die wij als gezin met onze kinderen doorbrengen ook veel waard is. We doen veel spelletjes samen en zijn heel betrokken bij hun opvoeding. Maar dat neemt niet weg dat onze kinderen ook graag iets willen wat anderen hebben. En dat ze het lastig vinden dat bij ons elk dubbeltje wordt omgedraaid. Na die nare kerst nam ik me voor om geld weg te leggen, zodat ik ook eens een mooi cadeau voor ze kon kopen.”

Al het spaargeld op

“Helaas lukte dat sparen niet. Marcel en ik gebruiken eigenlijk elke euro die we overhebben om ons huis aan te passen. Mijn man heeft chronische rugpijn en is aan huis gekluisterd. Hij kampte al jaren met rugklachten, heeft een dubbele hernia gehad, verschoven rugwervels en artrose. Vijf jaar geleden is hij volledig afgekeurd. Sinds twee jaar heeft hij zelfs een rolstoel voor lange afstanden en de verwachting is dat hij daar steeds meer gebruik van zal moeten maken.”

Klussen in huis

“Toen hij nog redelijk ter been was, zijn we begonnen met klussen in huis. We hebben onder andere in de badkamer, slaapkamer en keuken een aantal aanpassingen laten doen. De gemeente vergoedt best wat, zoals een inloopdouche en traplift, maar lang niet alles. Ook in onze slaapkamer, huiskamer en keuken hebben we het een en ander veranderd, zodat hij daar op termijn gemakkelijk met zijn rolstoel doorheen komt. De afgelopen twee jaar hebben al die verbouwinkjes ons ongeveer 1500 euro gekost. Al ons spaargeld en vakantiegeld zitten erin.”

Geen ruimte voor

“Afgelopen zomervakantie kon ik het bijna niet meer aanzien. We gingen uiteraard niet weg. Ik had twee zwembadabonnementen gekocht, maar op regenachtige dagen verveelden de kinderen zich mateloos. Vriendjes en buurtkinderen waren allemaal op vakantie. Het gebedel om een spelcomputer werd steeds sterker. Ik snapte het wel. Maar ik wist ook niet waar ik het geld vandaan moest halen.

Hoe graag ik mijn kinderen ook luxe en mooie cadeaus gun, er is simpelweg geen ruimte voor. Zelf kamp ik met een huidaandoening waarvoor ik vaak naar het ziekenhuis moet. Daardoor zijn we elk jaar de volledige eigen bijdrage ziektekosten kwijt, twee keer 385 euro. Ik zou wel meer willen werken, maar ik ben beperkt in mijn uren. Ik moet ook voor Marcel en de kinderen zorgen. En met ons vakantiegeld en de kinderbijslag bekostigen we schoolgeld en kleding voor de kinderen. Ik ben altijd weer blij als we het einde van de maand hebben gehaald.”

Op de pof

“Toen ik laatst op een middag even koffiedronk bij mijn bejaarde buurvrouw, stroomden ineens de tranen over mijn wangen. Al weken vallen hier speelgoedgidsen en folders op de mat en zie ik mijn kinderen hoopvol games aankruisen. Dit jaar vieren we kerst met ons eigen gezin en ik zou niets liever willen dan ze eens een keer enorm verwennen. Dat vertelde ik mijn buurvrouw en die bood me spontaan aan het geld te lenen. In eerste instantie wilde ik dat niet, want ik wil geen leningen en al helemaal niet van een oude vrouw met alleen een AOW. Maar zij stond er op. Ze zei: ‘Nu zijn ze nog jong, ze zullen je eeuwig dankbaar zijn’. Omdat zij zo aandrong en ik niet kon stoppen met huilen, stemde ik toe. We spraken af dat ik vanaf volgend jaar elke maand € 25 aflos. En meer als ik dat kan. We hebben een keurig contract ondertekend en dat ligt bij haar in de kluis. Zodat, in het geval er haar iets overkomt, ook haar (volwassen) kinderen weten van onze lening.”

Lees ook: ‘Ik ben voor 80.000 euro opgelicht en mijn man weet van niks’

Nooit iets lenen

“Mijn man was niet blij toen hij het hoorde, al snapt hij ook waarom ik voor deze ene keer een uitzondering maak. Eigenlijk was de afspraak dat we nóóit iets zouden lenen. Nog geen cent. We hebben geen creditcard en zelfs geen krediet op onze betaalrekeningen. Ik hou niet van rood staan, omdat ik dan bang ben dat ik geen maat meer weet te houden en doorsla. Ik droom al jaren van een vakantie naar Spanje of Turkije. Het liefst zou ik daar geld voor lenen, maar ik kan nu niet overzien wanneer en hoe ik dat dan kan afbetalen. We zijn als de dood voor schulden.”

Schuldsanering

“Ik heb aan mijn zus gezien waartoe dat kan leiden. Zij heeft als secretaresse best een goede baan, maar ook een enorm gat in haar hand. Het kon nooit op bij haar: een prachtige moderne flat, luxe inrichting, dure kleding, reisjes naar New York en Azië, elke week uit eten. Ik verbaasde me er altijd over hoe zij dat kon betalen. Nou, niet dus. Dat bleek wel toen ze een schuld van 50.000 had. Uiteindelijk is ze zelfs in de schuldsanering gekomen en leeft ze nu van een paar tientjes leefgeld per week. Vergeleken met haar hebben wij het nog goed.”

Geen taart en wijn

“Maar de feestdagen en verjaardagen zijn een crime. Ik heb mijn kinderen met vijf jaar al het grote Sinterklaasgeheim opgebiecht, simpelweg omdat het anders erg scheef was dat alle kinderen in de klas grote Baby Borns en racebanen kregen van de sint en die van mij een zakje kikkers en kleurpotloden. Kinderpartijtjes vieren we wel, mijn kinderen zijn gelukkig in de zomer jarig. Dan zet ik een speurtocht uit en gaan we met de kinderen picknicken, maar ‘grotemensenverjaardagen’ slaan we over. Ik heb simpelweg geen geld voor taart, wijn en cola. Mijn ouders en zus hebben ook niet veel geld, dus die snappen dat. Maar mijn schoonouders en zwager vinden het vreselijk zielig. Dat vind ik uiteraard ook, maar wat moet ik dan?”

Geen scheve gezichten

“Ik ben te trots om geld aan te nemen. Mijn zwager heeft weleens met veel bravoure geroepen: ‘Nou als je wat nodig hebt, geef je maar een gil’. Maar hoe aanlokkelijk ook, dat kan ik niet. Ik wil geen scheve gezichten in de familie en ik denk stiekem weleens dat hij dat alleen maar doet om op te scheppen. Als hij écht wilde helpen, had hij dat al lang kunnen doen. Een envelopje door de brievenbus gooien, de kinderen eens mee uit eten nemen naar een fastfoodrestaurant. Dat is nog nooit gebeurd.

Maar deze kerst wordt alles anders! Een gloednieuwe Xbox was te duur, maar ik heb op Marktplaats gezocht en vond een prachtige tweedehands met maar liefst vier populaire spelletjes erbij voor 325 euro. Voor nog eens 25 euro tikte ik twee dance-games voor Patricia op de kop. Ik heb alles al weken geleden mooi ingepakt en verheug me enorm op die glunderende gezichten straks. Dit zal met recht hun mooiste kerst ooit worden. En dat ik dan volgend jaar nog iets zuiniger aan moet doen, heb ik er graag voor over!”

Tekst: Joan Makenbach

Reageer op dit artikel

Jeetje

Met dit inkomen zou je kunnen kijken of je in aanmerking komt voor vergoedingen van bijv. schoolgeld uit het kindpakket. Veel gemeenten zijn er bij aangesloten, http://www.kindpakket.nl

Beantwoorden
Selma Kosker

Beste Selma,
Uw verhaal heeft mij heel erg geraakt. Graag zou ik met u in contact willen komen als u daar ook open voor staat.
Mvg,
Selma (geen fictieve naam :))

Beantwoorden
Tip

Er is via de gemeente een regeling om een gedeelte van de eigen risico terug te krijgen…
Tegemoetkoming chronisch zieken

Beantwoorden
Carlijn

Een hartverwarmend verhaal. Het straalt één en al liefde uit. Ontzettend fijn dat u dit voor uw kinderen kan doen.
Ik wens u prachtige feestdagen met uw gezin. Geniet van elkaar!

Beantwoorden
Truus

Poeh wat een verhaal. Ik lees dat je graag extra zou willen werken, maar dit beperkt is. Niet helemaal duidelijk waarom, maar is het een optie om bijvoorbeeld in de avond uren er wat bij te doen? Als de kinderen op bed liggen? Al is het 1 of 2 avonden en dat je dit geld apart legt?

Ik heb zelf 2 banen. 1 in de detailhandel waarbij ik avonden werk en weekend en jou inkomen heb en 1 in de zorg voor overdag waarbij ik 2 dagen overdag werk. Dit is best wel veel extra ondanks dat je veel geld afstaat aan belasting.

Ene kant jammer dat je kind graag wil wat een ander heeft, andere kant ook zo logisch. En je wil zo graag geven wat hun hartjes willen. Hopelijk komt er op den duur betere tijden aan voor jullie. Zou niet meer gaan lenen. Als je eenmaal begint…

Beantwoorden
Maaike

Ik zou graag wat voor deze mensen betekenen. Ik heb genoeg voor deze kinderen om ze even blij mee te maken.

Beantwoorden
Lieke

Wauw, ik zou ook graag iets willen doen voor jullie! Ik zou graag met jullie in contact komen… groetjes, Lieke

Beantwoorden
Es

Ik zou graag met je in contact willen komen om een maand van de Xbox af te lossen.

Beantwoorden
Elise

Hoi,
Ik zou ook graag in contact willen komen en je willen helpen met 1 maand aflossen. Ik vind dit zo verdrietig maar ook mooi om te lezen. Alles voor je kind en wat zullen ze blij zijn!
Groetjes Elise

Beantwoorden
Anneke

Lieve Selma
Bewondering voor de manier waarop jij omgaat met alles . Dat jij een moeder bent met je hart 💔 meer dan op de juiste plek is overduidelijk
Sluit me aan bij eerdere berichten graag kontakt en we dragen met liefde steetje bij

Beantwoorden
Anita de bie

Ik weet wat het is om bijna niks te kunnen kopen voor je kinderen zou je graag willen helpen om een maand voir jullie te betalen

Grtjes anita

Beantwoorden
Charissa

Beste “vriendin” en beste Selma.

Net als meerdere anderen in de reacties wil ik met liefde een steentje bijdragen. Juist in deze tijden is het extra mooi als je iets voor de ander kan doen. Velen hieronder geven aan een maand te willen inlossen. Kunnen we hier vorm aan geven met bijvoorbeeld een crowdfunding? Wellicht het handigst als Selma deze zelf aanmaakt? Hoe kunnen we hierin actie ondernemen?

Groetjes charissa

Beantwoorden
Femke

hoe oud zijn uw kinderen? misschien hebben wij nog wel speelgoed in goede staat en volop kleding in goede staat. moet het alleen wel net de juiste maat zijn. mocht u willen, geef dan een reactie, dan kunnen we in contact komen!

Beantwoorden