Persoonlijke verhalen

Leco van Zadelhoff: ‘Ik wil alle vrouwen zo mooi mogelijk maken’

Leco van Zadelhoff (49) werkt al jaren met Leontine Borsato, Chantal Janzen en Caroline Tensen. Hoe een stil jongetje uit Harderwijk het schopte tot visagist van bekende vrouwen. En zelf een BN’er werd.

Wat voor kind was jij?
“Ik was als kind beduidend stiller dan ik nu ben. Mijn rapportcijfers waren niet om trots op te zijn, maar mijn creativiteit heeft er altijd wel in gezeten. Dat uitte zich in het pitto- reske Harderwijk, waar ik opgroeide, in een slaapkamer die ik maandelijks helemaal ombouwde. Maar ik zat wel in mijn hoofd: ik keek altijd veel naar mooie dingen.”

Wanneer veranderde je van dat stille jongetje naar degene die je nu bent?
“Rond mijn zestiende, toen ik naar de kappersopleiding ging. Mijn oudere broer was zo’n cum laude afgestudeerde universitaire boy. En daar kwam ik achteraan, dat frivooltje dat kapper wilde worden. Toen ik zeven of acht jaar was, knipte ik het haar van de buurman al. Op mijn twaalfde kon ik al best leuk knippen en kleuren, al zeg ik het zelf, en wist ik zeker dat ik daar mijn vak van wilde maken. Mijn vakantiebaantje had ik in de plaatselijke kapsalon, en niet in het Dol narium, wat voor de hand ligt als je in Harderwijk woont. In de kapsalon werd ik al gelukkig van handdoeken vouwen en haren wassen. Ik voelde me als een bloem in de knop die zich opende, ik bloeide helemaal op. Ik werd daar ook meer uitgesproken en bijdehanter.” 

Je carrière nam een vlucht toen je Leontine Borsato leerde kennen. Hoe ging dat?
“Via een styliste bij Veronica. Ik werkte toen inmiddels in Amsterdam en had me verdiept in make-up. Die styliste vroeg me op een dag of ik haar uit de brand kon helpen, want ze had een fotoshoot waarvoor de visagist zich had ziek gemeld. Ik blufte dat ik dat wel zou kunnen, ook al had ik geen idee. Ik plunderde mijn moeders la met make-upspulletjes van Yves Rocher en ging er naartoe. Omdat dat een te gekke shoot was, werd ik door Veronica vaker gevraagd. Leontine Borsato werd het gezicht voor hun nieuwe reclamecampagne, en ze vroegen of ik de drie jaar daarna verantwoordelijk wilde zijn voor haar looks, waarna er tussen haar en mij een vriendschap ontstond." 

Achter de schermen 
Journaliste Ella Mae vulde het vragenlijstje van Leco van Zadelhoff in: “Na mijn gezellige interview met Leco in het Amsterdamse Vondelpark, vroeg ik hem of hij nog even ons vaste Vriendin-vragenlijstje wilde invullen. “Nou, ik heb een heel beroerd handschrift. Wil jij het misschien voor me opschrijven?” vroeg hij. Natuurlijk deed ik dat graag, ook al is mijn handschrift niet veel leesbaarder. Dus als je iets niet kunt lezen: dat ligt niet aan Leco, maar aan mij!”

Visagist Leco van Zadelhoff over de liefde, zijn dochter en knippen en kleuren. Je leest het allemaal in Vriendin 26.  

Reageer op dit artikel

Instagram