Olle wil een hamster!

Knofs zoon wil een huisdier…

Vriendin.nl-columnist Knof probeert nu al te bedenken hoe hij aan zijn zoon Olle (8) kan uitleggen waarom hij geen hamster krijgt… Maar dan dient zich ineens een heel goede oplossing aan!

Vriendin.nl-columnist Knof probeert nu al te bedenken hoe hij aan zijn zoon Olle (8) kan uitleggen waarom hij geen hamster krijgt… Maar dan dient zich ineens een heel goede oplossing aan!

Danny, een vriendje van Olle (8) heeft een dwerghamster. Hammie is heel schattig, zegt Olle. Hij loopt door gekleurde buizen en hij slaapt in een speciale bak. Het kriebelt als Hammie over je schouders loopt en als je geluk hebt, poept hij op je hoofd. Hammie kan wel twee jaar oud worden en hij is echt, echt, echt superschattig! Olle slaakt een diepe zucht en staart dromerig voor zich uit.

O o, denk ik. We hebben al moeite om onze lekkende kat in leven te houden, laat staan dat we op een uit de hand gelopen sok zitten te wachten. En wie gaat de orthodontist betalen? Die beesten schijnen allemaal een buitenboordbeugel te moeten als ze een maand of drie zijn.

De volgende dag heeft Olle Belangrijk Nieuws: Sjoerd heeft nu ook een dwerghamster. Brutus is bijna net zo leuk als Hammie: hij snurkt in zijn slaap en als je de koelkast opendoet gaat hij piepen. Hij mag in een speciale bal door het huis heenrollen en hij is pas een keer per ongeluk van de trap afgerold. Olle slaakt een diepe zucht.

O o, denk ik. Nu gaat hij vragen of hij er ook een mag. En dan zal ik zeggen van niet en dan zal ik ten prooi vallen aan wanhoop in zijn puurste vorm. Hij zal zijn armen ten hemel heffen en schreeuwen dat hij ook nooit iets mag, dat zijn leven zonder dwerghamster geen zin heeft. Hij zal zijn hoofd op het tafelblad leggen, er met zijn vuisten op roffelen en zijn tranen de vrije loop laten. Dan zal hij me aankijken, met ogen die tijdelijk twee keer zo groot zijn als normaal, en hij zal me smeken of hij asjeblieft, asjeblieft, as-je-blieft een dwerghamster mag. Hij zal er heus heel goed voor zorgen, veel beter dan Danny die de zijne laatst nog in de wc heeft laten vallen en trouwens, dat was alleen omdat Hammie zonodig wou leren zwemmen. Dus dat telt niet.

Maar hij vraagt het niet.

‘Pap’, zegt Olle vastberaden. ‘Ik weet waarvoor ik ga sparen.’

Soms moet je mazzel hebben. Op een of andere manier heeft Olle bedacht dat een dwerghamster iets is waarvoor je moet sparen, en niet iets waar je om moet zeuren. Met zijn 70 cent zakgeld per week is hij allang het huis uit voordat hij voldoende geld heeft.

Nu is het mijn beurt om een diepe zucht te slaken. Van opluchting, welteverstaan.

‘Wat leuk,’ zeg ik. ‘Dat is nou echt een goed idee.’

 

 

Meer van Knof lezen?

Knofs succesvolle debuut: Saladedagen

SALADEDAGEN is een onweerstaanbaar grappige en ontroerende roman over liefde, vader worden en de groeipijnen die daarbij horen. Ondanks zijn vele blunders – of misschien wel juist daardoor – weet Lennart keer op keer het hart van de lezer te winnen.
Wil je meer lezen van Knof? Bestel dit boek nu op ako.nl (zonder verzendkosten!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb jij huisdieren?

 • Anoniem
  Anoniem
  We hebben al heel wat huisdieren gehad, maar nadat we een paar maanden geleden onze cavia hebben moeten inslapen hebben we besloten dat er geen dieren meer komen.
  Beantwoorden
 • angel-39
 • angel-39
 • AenJackie
  AenJackie
  we besloten omdat we nog niet zo lang samenwonen eerst maar te beginnen met een lief dwerghamstertje en een paar maanden terug hebben we 2 jonge katten uit het asiel gehaald. Wel lieve beesten maar vind het wel genoeg huisdieren nu want de haren vliegen me elke dag om de oren! niet tegenop te stofzuigen. Misschien wil ik ooit nog eens een klein hondje voor fijne wandelingen samen
  Beantwoorden
 • nicky
  nicky
  Ik heb altijd huisdieren gehad. Nu ik ben gaan samenwonen hebben we natuurlijk ook huisdieren: 2 katten, 1 poes en 1 konijn. Bij mijn moeder wonen nog de 2 honden, 3 katten en 2 vogels. Heerlijk die gezelligheid en drukte in huis. Zou er niet zonder kunnen. Ze brengen elke dag liefde, ze maken je aan het lachen en soms, heel soms... Maken ze je ook weleens een beetje boos, als ze weer de plantenbak omver hebben gegooid.
  Beantwoorden
 • Stienepiem
  Stienepiem
  Een hond, kat en een cavia
  Beantwoorden
 • fb_100001260421275_lucie.ros
  fb_100001260421275_lucie.ros
  Dieren horen in vrijheid in de natuur!
  Beantwoorden
 • KH72
  KH72
  katten en vogels. We zijn inmiddels zover dat als ons een huisdier ontvalt dat we dan niet aan een volgende beginnen. Veel te veel verdriet.:(
  Beantwoorden
 • fb_957472274371473
  fb_957472274371473
  we hebben een berner sennen hond en onze dochter heeft een konijntje. mijn man en ik zijn allebij opgegroeid met dieren en kunnen ook echt niet zonder dieren om ons heen leven en we vinden het ook goed voor de kinderen om om te leren gaan met dieren en dat je ze goed moet verzorgen en dus absoluut geen onnodig pijn moet doen!
  Beantwoorden
 • melizzy
  melizzy
  Ik heb 1 hondje en 2 parkieten,zou erg graag nog een hond erbij willen hebben...en misschien nog een paar mooie raskatten. Zou echt niet zonder dieren willen.
  Beantwoorden
 • Tuha
  Tuha
  wij hebben een duitse herder en een hamster
  Beantwoorden
 • winn2008
  winn2008
  2 hondjes en 5 katten en helaas nog maar 1 konijn, maar ik wil nog meer konijnen en een dombo rat en Gerbrils en heb oit chinchila's over genomen, maar die waren te oud en deden niets en ik had 2 degoes heel mooi en , ja wat wil ik niet ik hou van dieren, want die geven je liefde voorwaardelijk.
  Beantwoorden
 • Esprinses
  Esprinses
  ja,2 maltezertjes en een groot aquarium,heel gezellig,vooral de hondjes :D
  Beantwoorden
 • wilma schoenmakers
  wilma schoenmakers
  een heel leuke kat is al 14 jaar
  Beantwoorden

Gerelateerde artikelen