Persoonlijke verhalen

Katja Schuurman: ‘Seks verbindt op een manier die verder reikt dan de daad zelf’

Tijdens de Boekenweek verschijnt de bundel Verboden Vruchten, met erotische verhalen en gedichten uit de literatuur die Katja Schuurman (42) heeft verzameld. Wat heeft zij met seks? “Het is een van de mooiere dingen in het leven, ik vind het belangrijk om daar open over te zijn.”

Druk bezette vrouw
Het is lastig om met Katja een afspraak te maken voor een interview, ze heeft een bomvolle agenda. Als het toch zover is, horen we een bekende stem druk bellen op de wc van het café waar we hebben afgesproken. Nadat ze – nog steeds bellend en ondertussen haar broek dichtritsend – van de wc is gekomen, stelt Katja zich voor. Het ijs is meteen gebroken.

Je nieuwe boek Verboden vruchten is een erotische verhalenbundel. Je hebt weleens gezegd dat je de gêne niet snapt die mensen soms voelen als het over seks gaat.
“Seks is een van de mooiere dingen in het leven, zeker als het gepaard gaat met liefde. Door een goed seksleven blijf je als stel dicht bij elkaar. Dat is niet alleen nodig omdat verleidingen van buitenaf te groot kunnen worden als je geen seks meer met elkaar hebt. Maar als je fijn intiem bent geweest – of een ordinair avondje hebt gehad, dat kan ook weleens leuk zijn – voel je je de dag daarna ook veel dichter bij elkaar. Het verbindt op een manier die verder reikt dan de daad zelf. Dus nee, de gêne eromheen snap ik niet en vind ik zonde. Ik zou het fijn vinden als deze bundel, en de manier waarop er hopelijk over gesproken gaat worden, eraan bijdraagt dat die schaamte er een beetje af gaat. Ik vind het echt belangrijk om open over seks te zijn. Mijn ouders zijn al vijftig jaar heel blij met elkaar, en onlangs vertelden ze dat hun seksleven de laatste vijftien jaar beter is dan ooit. Veel mensen willen zoiets helemaal niet horen over hun ouders. Natuurlijk: ik hoef ook niet alle details te weten, maar ik vind het fantastisch dat mijn ouders nog een goed seksleven hebben. Alsof je geen seks meer mag hebben als je ouder bent. Nee, een potje frigide achter de geraniums zitten, daar knap je van op. Als iemand chagrijnig is, zeg je niet voor niets dat die een keertje goeie seks zou moeten hebben. Dan ga je de volgende dag weer gezellig lachend door het leven. Ik geloof dat de wereld er een stuk vrolijker op zou worden als we wat meer zouden vrijen.”

Lees het hele interview met Katja Schuurman in Vriendin 12

Het boek Verboden Vruchten winnen? Vul hieronder het winformulier in! 

Foto: Bart Honingh

Reageer op dit artikel

Sarah Muller

Ik deel helemaal de mening van Tanja. Seks is leuk, maar als je het deelt met je partner die je echt graag ziet, betekent het zoveel meer! Uiteraard moet zoiets groeien, maar het is iets wat ik nooit meer zou kunnen missen :).

Beantwoorden