Persoonlijke verhalen

Jörgen Raymann: ‘Na dat jaar niet op tv waardeer ik meer wat ik heb’

De goedlachse Jörgen Raymann (50) genoot jarenlang van zijn succes. Tot het op een dag misging. Een interview met een rasoptimist. “Ik verdien nu minder, maar geniet meer.”

'Tja, dan kun je nog geen deuk in een pakje boter slaan'

We kennen Jörgen Raymann als praatgrage presentator, stand-upcomedian, acteur en als zijn alter ego Tante Es. Jarenlang ging het hem op werkgebied dan ook meer dan voor de wind. Maar vorig jaar belandde Jörgen in een dip. Zijn programma Baas Raymann werd door de NPO van de buis gehaald, omdat de kijkcijfers tegenvielen. “We stonden tegenover The voice geprogrammeerd. Tja, dan kun je nog geen deuk in een pakje boter slaan.” Vervolgens deed hij een verkeerde investering, waardoor het financieel ook niet lekker liep en begin februari overleed Jörgens schoonvader. Kortom, geen fijne periode. Precies op het moment dat Jörgen bedacht een boek te willen maken, werd hij benaderd door een uitgever. “Of ik er ooit aan had gedacht een boek te schrijven”, lacht hij. Inmiddels ligt Raymann zoekt raad in de winkels.

'Mijn vrouw Sheila kan veel beter met geld omgaan dan ik'

Welke impact had deze periode op je gezin?
“Het heeft ons hechte gezin alleen maar sterker gemaakt. Mijn vrouw Sheila en ik hebben altijd álles samen gedaan, zij doet nu ook mijn financiën. Ze kan veel beter met geld omgaan dan ik, die vrouwen uit Suriname hebben dat toch beter in de vingers… Trouwens, vrouwen kunnen sowieso beter met geld omgaan dan mannen, het is een mythe dat jullie alsmaar shoppen. Als het erop aankomt, zou ik Sheila al mijn geld toevertrouwen. Weet je, we hebben samen succes gehad, hebben de meest geweldige reizen gemaakt en genoten van de lekkerste etentjes. Als het dan een jaartje minder gaat, kom je erachter dat het thuis met een fles wijn van de supermarkt net zo gezellig is als in een tweesterrenrestaurant. Het brengt je dichter bij elkaar.”

In je boek zit ook een handleiding, de vier O’s. Kun je die toelichten?
“De vier O’s staan voor ontwaken, ontdekken, oriënteren en ondernemen. Ik ben geen goeroe, zo wil ik ook niet overkomen, maar ik geef geregeld spreekbeurten in het bedrijfsleven en wat ik daar vertel, wilde ik toegankelijk maken voor een breder publiek. Ontwaken staat voor jezelf een wake-up call geven. Ben je op de juiste weg, weet je wat je wilt bereiken? Ontdekken gaat over jezelf
herontdekken: hoe voel je je? Weet je nog waar je gelukkig van wordt? Oriënteren gaat erom dat je je passie en motivatie weer terugkrijgt. En ondernemen houdt in dat je het uiteindelijk ook moet gaan doen. Ik heb mezelf met deze vier O’s weer op de rails gekregen."

Lees het hele interview met Jörgen Raymann in Vriendin 15

Aan de slag met de vier O's van Jörgen? Vriendin geeft tien exemplaren van Raymann zoekt raad weg. Kans maken? Vul onderstaand winformulier in. 

Foto: Bart Honingh

Reageer op dit artikel

fb_1419597095_

:inlove::inlove::inlove:

Beantwoorden
mep

Raymann leuk om nog meer over hem te lezen in zijn boek:D

Beantwoorden

Instagram