Persoonlijke verhalen

José Hoebee: “Ik voel me te jong om weduwe te zijn”

José Hoebee (58), zangeres van Luv’, verloor drie maanden geleden vrij plotseling haar geliefde echtgenoot Will. Voor José, die 33 jaar met hem samen was, was dit een ontzettende klap. En toen bleek ook nog, na zijn dood, dat ze financieel volledig aan de grond zat…

“Een half jaar geleden stapte Will met darmklachten naar de huisarts. Hij werd doorgestuurd naar het ziekenhuis en er werd darmkanker geconstateerd. In eerste instantie leek het operabel, maar al snel bleken er uitzaaiingen op zijn lever te zitten.

Een nachtmerrie was het. Altijd ben ik bang geweest dat Will eerder zou sterven dan ik. Ik riep steeds dat ik als eerste wilde gaan. Ik was zo afhankelijk van hem. Will deed alles voor me. Van een potje honing opendraaien, omdat ik de deksel niet open kreeg, tot het inplannen van mijn afspraken en de administratie. Ik heb in mijn leven nog nooit één rekening betaald. Will zorgde graag voor me en ik liet het me lekker aanleunen.

Drie weken voor zijn dood hoorde ik van de artsen dat het nog een kwestie van weken, misschien maanden zou zijn. Will wist dat niet. Hij wilde het niet over zijn naderende einde hebben. We hebben dus ook nooit gesproken over zijn crematie of over de toekomst van Tim en mij. We hebben zelfs geen officieel afscheid genomen.

De dag voordat hij in coma raakte, waren we nog gezellig bij hem op bezoek geweest. We liepen al in de gang, toen hij ons nog nariep: ‘Ik hou van jullie!’ Niet wetende dat dat zijn laatste woorden zouden zijn.

Niet lang daarna overleed hij. Omdat we het nooit over zijn crematie hadden gehad, hebben Tim en ik het samen met de uitvaartverzorgers moeten regelen. Uiteindelijk kozen we drie nummers voor de dienst: Waarom fluister ik je naam nog van Benny Neyman, een nummer van Rob de Nijs en één van Tina Selini, een Griekse zangeres die Will had ontdekt. Maar in de nacht voor zijn crematie droomde ik over een nummer uit de tijd dat ik zangeres in een folkmuziekband was. Ik werd wakker met de melodie van Once I had a sweetheart in mijn hoofd. Ik had het twintig jaar niet gehoord en zocht meteen de demo op om naar de tekst te luisteren. Ik kreeg kippenvel en toen wist ik: dit liedje moet erbij.”

Lees het hele interview met José Hoebee in Vriendin 35.
 

Reageer op dit artikel

Instagram