Persoonlijke verhalen

Joris Linssen: ‘Ik ben altijd chef oliebollenbakker’

Elke week vertelt een bekende Nederlander over zijn feestmaand december. Op Kerstavond is Joris Linssen te zien in het tv-programma Joris’ kerstboom. Zelf viert hij de feestdagen met familie en vrienden: “Als ik met Kerst de tafel rondkijk naar mijn inmiddels volwassen kinderen is dat de grootste rijkdom die er is.”

Dit wordt het achtste jaar voor het programma. Voor de enkeling die het niet kent: wat is Joris’ kerstboom? 

“Het idee is eigenlijk simpel: we zetten in een stad een grote kerstboom neer en daar mag iedereen een doorzichtige kerstbal in hangen met daarin een foto van iemand die veel voor diegene betekent. We begonnen in Den Bosch. Maar dit jaar staat de boom ook in Deventer, Dokkum, Leiden, Emmen, Apeldoorn en Leerdam. Ik vraag mensen naar hun verhalen. Het is een beetje Hello goodbye bij de kerstboom. Rond die kerstboom hangt een serene sfeer en tijdens het vertellen van een verhaal komen veel gevoelens en emoties los. Meer Kerst wordt het echt niet. Op Kerstavond is er een eenmalige tv-uitzending met daarin de mooiste verhalen uit alle steden.”

Door de jaren heen heb je vast prachtige verhalen gehoord…
“Absoluut. Veel mensen hangen een foto in de boom van iemand die niet meer leeft en die ze op deze manier in het licht willen zetten. Of van iemand die erg belangrijk voor ze is. Zo was er ooit iemand die van een wildvreemde een nieuwe nier gedoneerd had gekregen. Zij zijn later in contact gekomen en hadden, letterlijk, een bijzondere band.” 

Hoe vier jij Kerst?
“Dat doen we standaard door met een mannetje of 25 tot 40 ergens een boerderij af te huren. Meestal op een Waddeneiland, maar dit jaar gaan we naar Zeeland. Mijn moeder en haar vriend gaan mee, mijn zus en haar vriend, alle kinderen met aanhang, maar ook vrienden die we al veertig jaar kennen. Zelfgekozen familie, zeg maar. Bij elkaar een bont gezelschap. In de kleine week die we samen zijn, hebben we tijd om elkaar goed te spreken. We maken heerlijk lange strandwandelingen en eten samen. Het is altijd heel gezellig. Inmiddels is dat al 22 jaar een traditie.”

Met Oud en Nieuw ben je thuis. Hoe vier je dat?

“Dat is elke keer anders. Meestal wel met vrienden, thuis of bij hen. Soms organiseren mensen met z’n allen een feest. Ik ben de chef oliebollenbakker. Vorig jaar heb ik de hele avond in de keuken gestaan. Je kunt ze ook kopen inderdaad, maar dat is niet echt, hè. Zelf bakken hoort erbij. Om twaalf uur gaat de champagne open en dan drink ik bewust mijn voorlopig laatste glas alcohol. Jaarlijks ga ik vanaf januari drie maanden op tournee met mijn band Joris Linssen & Caramba. Dan sta ik vier keer per week de hele avond op het podium en dat vereist concentratie en uithoudingsvermogen. In die periode leef ik als een topsporter. Daarom moet ik ervoor zorgen dat ik in december genoeg borreltjes achteroversla, haha.”

Lees het hele interview met Joris Linssen Vriendin 50. 

Reageer op dit artikel

Instagram